Fotografija godine BiH 2014.: Grand Prix otišao u ruke Ajbara Mujanovića

Fotografija godine BiH 2014.: Grand Prix otišao u ruke Ajbara Mujanovića
1.478
Klix.ba
23.1.2015. u 19:31
65
komentara
1,4k

dijeljenja
1/20 Fotografija Aide Redžepagić
2/20 Fotografija Ajbara Mujanovića
3/20 Fotografija Denisa Ruvića
4/20 Fotografija Giulija Zannija
5/20 Fotografija Vlade Kosa
6/20 Fotografija Zvonimira Barišina
7/20 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
8/20 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
9/20 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
10/20 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
11/20 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
12/20 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
13/20 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
14/20 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
15/20 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
16/20 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
17/20 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
18/20 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
19/20 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
20/20 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
U prepunoj Vijećnici proglašeni su pobjednici izbora za najbolju fotografiju festivala Fotografija godine BiH 2014.
U kategoriji Primijenjena fotografija nagradu je osvojio Zvonimir Barišin sa fotografijom "Roaming".

Mišljenje predsjednika žirija Andrewa Teste je da je ova fotografija najbolje odgovorila na zadanu temu: "U moje vrijeme su se koristili upaljači". Zvonimir je nagrađen mobilnim telefonom koji je poklon HT ERONET-a koji je ujedno i pokrovitelj ove kategorije.

U kategoriji Kreativna fotografija nagradu je osvojio Giulio Zanni sa fotografijom "Three sisters" za koju je napisano sljedeće objašnjenje: "Zbog čiste ljepote i spokoja koji ova fotografija proizvodi kod posmatrača ovo je bio nedvojbeni pobjednik u kategoriji. Vrijeme kao da je stalo, što i jeste najbitnija stvar u fotografiji. Giulio je nagrađen fotoaparatom Canon EOS 1200D sa objektivom 18-55mm koju poklanja AVTERA BH.

U kategoriji Ljudi nagradu je osvojio Denis Ruvić sa fotografijom "Drvo života", za koju predsjednik žirija kaže da je to "lijepa slika u ogledalu koja ustvari nije". Vrijednost ove fotografije leži u njenoj kompoziciji i simetriji. Fotografija postavlja više pitanja nego što daje odgovora. Dvije dobro odjevene žene sjede na klupama koje su očito dizajnirane kako bi se sagovornici zbližili, ali sudeći po njihovom govoru tijela one su ustvari distancirane jedna prema drugoj. Gledajući fotografiju, ostaje mnogo neodgovorenih pitanja.

Denis je nagrađen fotoaparatom Canon EOS 1200D sa objektviom 18-55mm koji poklanja Imtec.

U kategoriji Grad nagradu je osvojila Aida Redžepagić za fotografiju "Limitless", za koju Andrew Testa kaže da se svojom dinamikom i grafikom, te gradom kao igralištem izdvojila u veoma jakoj konkurenciji u kategoriji. Aida je nagrađena fotoaparatom Canon EOS 1200D sa objektviom 18-55mm koji poklanja Imtec.

U kategoriji Press "Danilo Krstanović" nagradu je osvojio Vlado Kos sa fotografijom "Putin u Beogradu". Za fotografiju je rečeno sljedeće: "Obilna kiša umije svakodnevne i dosadne situacije pretvoriti u nešto posebno. Radoznao i smeten izraz lica kod Putina je kontrast Nikolićevoj smrknutoj odlučnosti. Najlonske kabanice daju jednu komičnu notu ovoj fotorafiji.

Vlado je nagrađen fotoaparatom Canon EOS 1200D sa objektivom 18-55mm koju poklanja AVTERA BH.

U kategoriji Priroda osvojio je Ajbar Mujanović sa fotografijom "Escape" koju je predsjednik žirija odabrao i kao ukupnog pobjednika, odnosno fotografiju kojoj se pridružuje Grand Prix priznanje.

Za fotografiju je rečeno sljedeće: "Otvoreni pejzaž, širina te osjećaj nesputane slobode jednostavno sijaju iz ove fotke i ona vas jednostavno obuhvata i uvlači u sebe".

U skladu sa Grand Prix priznanjem i nagrada je vrijedan aparat CANON EOS 5D Mark III, poklon kompanije Canon Bosna i Hercegovina, kao i statua.

"Sretan sam što sam večeras ovdje u ovako divnoj građevini i što sam dobio jednu ovakvu nagradu. Hvala svima, a posebno mojoj porodici", kazao je pobjednik.

Festival je otvorio gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, koji je govorio o važnosti festivala, fotografije, a Haris Čalkić je u ime organizatora zahvalio na ustupljenom prostoru.

Dodjeli je prisustvovao i glasnogovornik i šef Odjela komunikacije u Delegaciji EU u BiH Andy McGuffie koji je istakao da su kultura i umjetnost najjednostavnije sredstvo komunikacije u Evropi.

Osim pobjednika sedmočlani žiri u sastavu: Andrew Testa (predsjednik žirija), Dženat Dreković, Igor Rill, Mario Periša, Nemanja Jovanović, Stipe Surać i Zoran Marinović odabrao je i finaliste za najbolju fotografiju festivala Fotografija godine BiH 2014: Adi Kebo, Aida Redžepagić, Ajbar Mujanović, Amer Kapetanović, Andrija Vrdoljak, Armin Graca, Boris Bašić, Bruno Kolovrat, Dean Zulić, Denis Ruvić, Dino Šimek, Edin Džeko, Edis Halimanović, Edna Jurcan, Eldin Hasanagić, Feđa Krvavac, Giulio Zanni, Goran Jović, Goran Lizdek, Haris Begić, Igor Šljivancanin, Ivan Klindić, Ivo Šubić, Kiril Štrkov, Ljubomir Todorović, Maja Topčagić, Miljan Kenjić, Mirza Hasanefendić, Midhat Poturović, Nediljko Prološčić, Nedim Grabovica, Nina Mašić-Lizdek, Petar Lupić, Rasim Šahman, Renato Jurišić, Roberto Pavić, Roman Avdagić, Romano Kuduzović, Saša Čolić, Saša Knežić, Sead Šašivarević, Vanja Čerimagić, Vedrana Domazet, Vlado Kos, Zlatan Kurto, Zvonimir Barišin i Željko Budimir.

Ovogodišnji Festival su podržali Kancelarija specijalnog predstavnika EU (EUSR), UNICEF Bosna i Hercegovina, i Grad Sarajevo. Generalni sponzor konkursa je Canon, a osim toga konkurs su podržali i sljedeći sponzori i prijatelji: AVTERA BH, Imtec, HT ERONET, New Event, DHL, Galerija BlackBOX, Red Bull, Pycsell, Hotel Festival, Poslovni klub, FAN Ferhatović, EUROBHPLAKATBH, AUMENTO i AtlantBH.

Medijski partneri konkursa bili su Klix.ba, RSG, Antena Sarajevo, FTV, Magazin Dani i Oslobođenje.

Festival je privukao veliku pažnju ljubitelja fotografije.
Prijavi grešku


Komentari (65)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...