magazin
0

Finale Red Bull Air Race za 2014. godinu održat će se u mjestu gdje je sve počelo

Klix.ba
Jedanaest godina nakon prve Red Bull Air Race utrke u historiji, održane u austrijskom Zeltwegu, najbrži piloti svijeta vraćaju se u kolijevku ovog sporta koji je u međuvremenu stekao milione ljubitelja širom planete.

Vijest o finalu u Spielbergu posebno je razveselila austrijskog pilota Hannesa Archa koji se nakon tri nadmetanja nalazi na liderskoj poziciji.

"Koliko je Red Bull Air Race popularan u ovom dijelu svijeta vidjeli smo u aprilu u Rovinju. Biti proglašen svjetskim prvakom nakon finalne utrke u Austriji za mene bi bilo ostvarenje snova", rekao je Hannes Arch nakon saznanja da će se posljednje ovosezonsko takmičenje održati u zemlji podno Alpa.

Ipak, Arch ima svega pet bodova prednosti pred Britancem Paulom Bonhommeom, aktualnim prvakom koji će ove godine imati prilike nastupiti na svom terenu.

Ascot je domaćin utrke 16. i 17. augusta, a osim Bonhommeu, to je domaći teren i veteranu Nigelu Lambu. On trenutno sa 17 bodova dijeli treće mjesto na tabeli sa najmlađim pilotom na prvenstvu - Kanađaninom Peteom McLeodom.

Treba istaći da je na takmičenju održanom 28. juna 2003.godine u Zeltwegu slavio Mađar Peter Besenyei, drugi je bio Nijemac Klaus Schrodt, dok je na trećem mjestu završio Kirby Chambliss iz SAD-a. Iste godine održano je još jedno nadmetanje u glavnom mađarskom gradu Budimpešti. Nakon toga počela je popularizacija ovog sporta i do 2010. godine redovno su se održavala takmičenja. Onda je uslijedila trogodišnja pauza, a u ovoj sezoni ljubitelji Red Bull Air Race ponovo mogu uživati u „spektaklu na nebu“.

Inače, Red Bull Air Race okuplja najbolje svjetske pilote, koji uz kombinaciju brzine, preciznosti i vještine u potpunom motosportskom iskustvu, izuzetno brzim i okretnim avionima upravljaju između 25 metara visokih zračnih vrata - pilona. Posljednja dva naslova prvaka pripala su Paulu Bonhommu koji će se, po svemu sudeći, za novu titulu boriti sa Hannesom Archom.

Sljedeće takmičenje: Gdynia (Posljak) 26. i 27. jula

Nakon Abu Dhabija, Rovinja i Putrajaye, Red Bull Air Race svjetsko prvenstvo nastavlja se 26. i 27. julau Poljskoj, a domaćin je lučki grad Gdynia.

Slijedi Ascot (16. i 17. augusta), Dallas/Fort Worth (6. i 7. septembra) i Las Vegas (11. i 12. oktobra). Veliko finale na stazi Formule 1 u Spielbergu obilježit će vikend 25. i 26. oktobra 2014.