Djevojčica u crvenom
39

Zvijezda "Schindlerove liste" i danas je simbol nade, ovaj put beznadežnim izbjeglicama iz Ukrajine

I. B.
Legendarna "Djevojčica u crvenom" danas je svoju ulogu prenijela u stvarnost (Foto: IMDB)
Legendarna "Djevojčica u crvenom" danas je svoju ulogu prenijela u stvarnost (Foto: IMDB)
Oliwia Dabrowska bila je 3-godišnjakinja kada je ostavila neizbrisiv trag u kinematografskoj historiji u višestruko nagrađivanom klasiku "Schindlerova lista". Ni danas, njena uloga nije se promijenila, samo što umjesto u filmu, ona sada ulijeva nadu u stvarnosti.

Djevojčica koja je u crvenom kaputiću netaknuta prošetala Krakovskim getom dok su ljude oko nje masovno likvidirale njemačke trupe, nije bila samo jedina boja u cijelom, inače, crno-bijelom filmu, nego je postala i simbol istog.

Ni godinama kasnije, u stvarnom životu, njena uloga nije ništa drugačija, samo što je umjesto crvenog kaputa Oliwia sada obukla zeleni prsluk i stala u redove pružanja pomoći nesretnim Ukrajincima koji bježe od rata.

Oliwia danas ima 32 godine i živi u Poljskoj, a od početka invazije nije skrivala da je na strani Ukrajine.

Početkom marta, bivša glumica podijelila je umjetnički prikaz svoje kultne scene u filmu promijenivši boju svog kaputića u boje ukrajine - plavu i žutu.

"Ona je uvijek bila simbol nade", napisala je Dabrowska. "Neka to bude i sada", zaključila je.

U danima koji su uslijedili, Dabrowska je volonterski otišla na granicu kako bi pružila pomoć ukrajinskim izbjeglicama, a putem svojih mreža pozvala je i ostale da joj se pridruže.

Oliwia danas pomaže ukrajinskim izbjeglicama
Oliwia danas pomaže ukrajinskim izbjeglicama

"Danas je Rusija bombardovala Javoriv", napisala je ona. "Samo 20 kilometara od Poljske. To je tako blizu. Uplašena sam, ali to me samo još više motiviše da pomažem izbjeglicama", rekla je ona tada otkrivši da joj se pridružila i njena majka.

Također, Oliwia je prepričala i njihov susret sa jednom majkom i dvoje djece kojima je bio potreban prijevoz do Njemačke dok su bježali od rata.

"Obično prevozimo izbjeglice na našem području, ali ovaj put nismo mogli samo reći 'ne'. Očajnički su željeli doći do tamo. Ta djeca... Bože moj, jedva suzdržavam suze. Ne mogu da vam isrpičati šta sam sve tamo vidjela. Ne možete zamisliti noćnu moru u očima tih ljudi", napisala je Oliwia u svojoj objavi.

Dabrowska je podijelila i broj računa na koji su mogu vršiti donacije, a izvijestila je da ona i njena majka napreduju u pružanju pomoći.

Podsjećamo, film baziran na istinitoj priči o nacističkom industrijalcu Oskaru Schindleru koji je spasio više od 1.200 Jevreja u vrijeme holokausta osvojio je sedam Oscara, sedam nagrada BAFTA i tri Zlatna globusa.

Vezani članci