Film/TV
3

Zvijezda Oscara: Osvojite ulaznice za remek-djelo "Moonlight"

Klix.ba
Ni najbolji reditelj ne bi mogao osmisliti šokantniji završetak ovogodišnje dodjele prestižne nagrade Oscar kada je film "Moonlight" doslovno ukrao nagradu za najbolji film, ali je dobio potuno zasluženo.

Na sveopšte oduševljenje na pozornicu su brzo izašli producenti predvođeni rediteljem Barryjem Jenkinsom i održali pobjedničke govore. "Moonlight" je tako proglašen najboljim filmom godine, a od četvrtka, 30.marta u njegov kvalitet se može uvjeriti i sarajevska publika u kultnom kinu Meeting Point.

"Moonlight" je film o bezvremenskoj ljudskoj povezanosti i samootkrivanju, a predstavlja nam hroniku života mladog crnca u rasponu od njegovog djetinjstva pa sve do sazrijevanja i borbe kako bi pronašao svoje mjesto u svijetu dok istovremeno odrasta u opasnom kvartu u Miamiju. Kao paralelni portret modernog života kojeg vode Afroamerikanci te izrazito osobna i poetska meditacija o identitetu, porodici, prijateljstvu i ljubavi, film "Moonlight" je fascinantno kinematografsko djelo koje odzvanja dubokom suosjećajnošću i univerzalnom istinom.

Osim nagrade u kategoriji najboljeg filma, "Moonlight" je osvojio još dva Oscara: za najbolju sporednu mušku ulogu (Mahershala Ali) te za najbolji adaptirani scenario kojeg su prema nikad objavljenoj priči "In Moonlight Black Boys Look Blue" autora Tarella Alvina McCraneyja napisali McCraney i reditelj filma Barry Jenkins. Osim tri Oscara film "Moonlight" osvojio je niz drugih nagrada među kojima se posebno ističu nagrada Američkog filmskog instituta i Zlatni globus u kategoriji najboljeg filma godine.

Prepun nezaboravnih glumačkih ostvarenja predvođenih Mahershalom Alijem i Naomi Harris, film "Moonlight" poseban je i zbog toga što različiti glumci tumače iste likove u različitim periodima njihovih života. Zanimljivo je da redatelj Jenkins nijednom od glumaca koji glume isti lik nije dopustio da se međusobno druže tokom snimanja filma, a sve kako bi svaki na svoj način (i svako u svom životnom periodu) što prirodnije portretirali svoje likove.

U distribuciji Con film od 30. marta, pored kina Meeting Point u ovom istinskom remek djelu moći će uživati i publika u kinu Theatre u Busovači a nakon toga i u ostatku kina u BiH.

Također, Con film i Klix.ba nagradit će četiri najbrža čitatelja sa po dvije ulaznice za film "Moonlight". Ime, broj telefona i željeni termin možete poslati na adresu [email protected] uz napomenu "Moonlight"

Termini:

01.04.

za termin 20:00 sati - 2 ulaznice za termin 20:00 sati - 2 ulaznice

02.04.​

za termin 20:00 sati - 2 ulaznice za termin 20:00 sati - 2 ulaznice

Dobitnici ulaznice preuzimaju na blagajni kina Meeting Point najkasnije pola sata prije projekcije filma uz pokaz ličnog dokumenta.