Utjelovila "Liljanu"
0

Zvijezda filma "Toma" otkrila da se bori s poremećajem: Jako je neprijatno, ali i smiješno

I. B.
Instagram/Paulina Manov
Instagram/Paulina Manov
Lik Ljiljane u filmu "Toma" uspio je osvojiti i rasplakati hiljade gledatelja širom regije, a glumica koja ga je utjelovila sada je otkrila da se već godinama bori s poremećajem koji joj stvara probleme u poslu.
Glumica Paulina Manov pati od disleksije - poremećaja čitanja ili razumijevanja pročitanog, koji je dovodi u nezgodne situacije.

"Svaki put kad me neko prozove, velika mi je frka. Osjećam se veoma neprijatno i teško mi je kad moram javno čitati nepoznat tekst. Kad naiđe duža riječ, pročitam prvi slog i ne vidim ništa dalje", objasnila je glumica za Radio televiziju Srbije.

Iako nema tu dijagnozu, jer tvrdi da se u njeno vrijeme nije znalo da disleksija postoji, za glumicu je sve vrlo stresno

"Prije se jednostavno smatralo da ne znaš čitati i to je to. No, kad imamo čitajuće probe, to je uvijek velika neprijatnost. Preznojavam se i vidim u očima svojih kolega i reditelja da misle 'Kako smo se zeznuli. Ko je ovu ženu pozvao, pa ona ne zna ni da čita, a ne da glumi'", dodala je Paulina.

Ipak, sa svojim problemom glumica nekako uspijeva izaći na kraj.

"Ja glumim da čitam. Ustvari, sve naučim napamet i onda kao 'Aha, kako ja lijepo čitam'. Šta sve tu zna biti, bude neprijatno, ali bude i smiješno, jer mozak radi", zaključila je.

Podsjećamo, u intervjuu za Klix.ba Paulina je priznala koliko joj je drago što je Ljiljanu uspjela predstaviti na pravi način.

"Ljiljana ima ukupno četiri ili pet scena u filmu, ali one su očigledno toliko emotivno jake da su se ljudi uspjeli povezati", rekla je tada.