Nagrađivani dokumentarac
17

"Žudnja za povratkom" večeras u programu Al Jazeere Balkans

L. K.
Dokumentarni film 'Žudnja za povratkom' je na programu Al Jazeere Balkans danas u 17:05, repriza u 23:05, te će kasnije biti dostupan i na digitalnim platformama.

Ovo je intimna priča o posljedicama sistemskog kršenja ljudskih prava u međunarodnom sistemu za usvajanje djece. Žudnja za povratkom je intimna priča od globalnog značaja o posljedicama sistemskog kršenja ljudskih prava u međunarodnom sistemu za usvajanje djece, prikazana iz ugla tinejdžerke, kao centralnog lika filma, i njene lične borbe za pravdu.

Koristeći snimke koji pokrivaju period od najmanje pet godina, pratimo Etiopljanku Amy u najznačajnijem periodu njenog života, od 13. do 18. godine.

Dokumentarni film “Žudnja za povratkom” prikazan je na drugom izdanju AJB DOC Film Festivala gdje je nagrađen Nagradom programskog žirija Al Jazeere Balkans.

Amy je u svojoj devetoj godini napustila majku i dvije sestre u Etiopiji, nakon što je proglašena podobnom da bude usvojena u Danskoj. Nikad se nije prilagodila životu u toj zemlji, svojoj danskoj porodici i tamošnjoj kulturi. Osjećala je duboku čežnju i tugu zbog gubitka svoje porodice, jezika i kulture.

Žudnja za povratkom prati Amynu borbu protiv danskih i etiopskih vlasti te njene pokušaje da poništi status usvojenog djeteta i ostvari svoju najveću želju: da obnovi odnos s porodicom, koji je uništavan iz dana u dan, nakon što je usvojena u dobi od devet godina.