Za ulogu u filmu "Na putu"
0

Zrinka Cvitešić nominirana za "European Film Award 2010."

FENA
Scena iz filma "Na putu"
Scena iz filma "Na putu"
Glumica Zrinka Cvitešić nominirana je, nakon glasanja 2.200 članova Evropske filmske akademije, za European Film Award 2010. u kategoriji najbolja evropska glumica za ulogu Lune u filmu "Na putu", rediteljice Jasmile Žbanić, produkcija Deblokada, saopćeno je iz produkcije Deblokada.

"Ovo predstavlja novi veliki uspjeh kako glumice Zrinke Cvitešić, tako i filma "Na putu", navodi se.

U povodu nominacije rediteljica Jasmila Žbanić izrazila je sreću i kazala da je nominacija sama po sebi veliko priznanje za rad ekipe.

"Zrinka Cvitešić je blago. Drago mi je da je potvrđeno ono u šta vjerujemo - da je Zrinka jedna od najboljih evropskih glumica današnjice. Bez obzira na to da li će dobiti većinu glasova članova Akademije ili ne, mi ćemo slaviti u Tallinu”, kazala je Žbanić.

Osim Zrinke Cvitešić u toj kategoriji nominovane su i glumice Sibel Kekill za ulogu u filmu "When we leave", reditelja Feo Aladaga (Njemačka), Lesley Manvile za ulogu u filmu "Another Year", reditelja Mike Leigh (V.Britanija), Sylvie Testud za ulogu u filmu "Lourdes", rediteljice Jessice Hausner (Austrija), te Lotte Verbeek za ulogu u filmu "Nothing Personal", rediteljice Urszule Antoniak (Irska/Holandija).

U saopćenju se napominje da je produkcija Deblokada i 2006. godine za film "Grbavica" dobila nominacije Evropske filmske akademije i to u kategorijama najbolji film i najbolja glumica. Rezultati finalnog glasanja bit će objavljeni 4. decembra u Talinu.