Slučaj iz 2018. godine
48

Znate li za priču prvih genetski uređenih beba: Film s AJB DOC-a donosi pozadinu tajnog poduhvata

N. O.
Inserti iz filma "Do savršenog gena"
Inserti iz filma "Do savršenog gena"
Slučaj koji je šokirao svijet 2018. godine kada je kineski naučnik He Jiankui predstavio rezultate tajnog eksperimenta kojim je stvorio prve bebe s uređenim genom predstavljen je u dokumentarcu "Do savršenog gena" koji će biti dio ovogodišnjeg AJB DOC Festivala.

Moderne tehnologije donijele su brojne mogućnosti i unaprijedile sve sfere ljudskog života - počev od svakodnevnice do medicine. Upravo je ovo posljednje tema filma "Do savršenog gena" (eng. "Make People Better") koji će biti prikazan u sklopu šestog izdanja AJB DOC Festivala, a donosi priču o poduhvatu kineskog naučnika He Jiankuija koji je stvorio prve bebe s uređenim genomom.

Godine 2018. kineski naučnik dr. He Jiankui prešao je Rubikon u ljudskoj evoluciji izmijenivši gensku strukturu embriona kako bi 'proizveo' prve bebe na svijetu s uređenim genomom. Ovaj kontroverzni eksperiment, koji su podržali kineska vlada i vodeći američki naučnici, izazvao je bijes međunarodne javnosti i brzu reakciju kineskih vlasti koja je dovela do nestanka dr. Hea i bliznakinja čije je gene modifikovao.

Dokumentarac čiji su izvršni producenti: Geralyn Dreyfous, Trina Wyatt, Randy Gebhardt bit će prikazan u utorak (12.9.) u 16:30 u Cineplexxu.

"Razumijem da će moj rad biti kontroverzan, ali vjerujem da porodice trebaju ovu tehnologiju i spreman sam podnijeti kritike", izjava je kineskog naučnika kojeg nazivaju "JK", a s kojom započinje dokumentarac koji donosi priču o eksperimentu koji je predstavljao nevjerovatnu prekretnicu u ljudskoj evoluciji usred moralne i etičke dileme koja je dovela do njegovog privremenog nestanka.

Prve genetski uređene bebe

Priča počinje 2018. godine kada je He postao poznat u cijelom svijetu kao kontroverzni naučnik koji je stvorio prve ljudske genetski uređene bebe. Dokumentarac prati njegov uspon od perspektivnog mladog naučnika do osnivanje laboratorije u Kini koja je tajno radila na uređivanju ljudskog genoma.

On je prvenstveno započeo projekat za pomoć ljudima sa problemima plodnosti vezanim za HIV, posebno uključujući HIV pozitivne očeve i HIV negativne majke. Ispitanicima su ponuđene standardne usluge vantjelesne oplodnje i, pored toga, korištenje CRISPR genske obrade - tehnologije za modifikaciju DNK.

He Jiankui
He Jiankui

Genomi embriona su uređeni kako bi se uklonio gen CCR5 u pokušaju da se stekne genetska rezistencija na HIV. Projekt je vođen tajno sve dok MIT Technology Review nije objavio priču o eksperimentu na ljudima na osnovu informacija iz kineskog registra kliničkih ispitivanja.

Prinuđen situacijom, odmah je obznanio rođenje beba s uređenim genomom u seriji od pet YouTube videa istog dana. Prve bebe, poznate po pseudonimima Lulu i Nana, su bliznakinje rođene u oktobru 2018. godine. Izvijestio je da su bebe rođene zdrave.

Zaobilaženje etičkih granica kako bi "napravio ljude boljim"

Njegovi postupci naširoko su kritikovani na globalnom nivou uzevši u obzir da su vijesti završile u svim svjetskim medijima. Uz zabrinutost za zdravlje djevojčica, He se smatrao "otpadnikom od svjetske naučne zajednice" te se nosio s bijesom cijelog svijeta.

Dok je narativ kineske vlade bio da je prekršio etičke granice u potrazi za slavom i bogatstvom, dokumentarac donosi i "drugu stranu ploče" te prikazuje koji naučnici su ga inspirisali na ovaj poduhvat, ali i njegovu potragu za odobrenjem drugih kolega iz struke te razlučivanje etičkih dilema.

Insert iz filma
Insert iz filma "Do savršenog gena"

Jiankui je sudeći po informacijama iz filma isprva dobio podršku i naučne zajednice, ali i kineske vlade - međutim, kad je priča "eksplodirala" - odlučili su se odmaknuti od ovog projekta tvrdeći da je radio samostalno i bez ičije potpore.

U filmu Antonio Regalado, novinar, i Benjamin Hurlbut, historičar biomedicine, raspravljaju o naučnim i etičkim konceptima u vezi s Heovim radom.

Insert iz filma
Insert iz filma "Do savršenog gena"

S jedne strane, film rasvjetljava optužbe da je Jiankui radio sam otkrivajući kako je razgovarao o svojim planovima sa desetinama ljudi u Kini i širom svijeta, čija je implicitna podrška bila ključna i za eksperiment i za njegovo uvjerenje da ne radi ništa loše.

S druge strane, dokumentarac se fokusira na razumijevanje motiva ovog naučnika i njegove konačne sudbine. Južni univerzitet za nauku i tehnologiju (SUSTech) otpustio ga je nakon objavljivanja rezultata, a He je potom osuđen na trogodišnju zatvorsku kaznu koju je i odslužio te je pušten 2022. godine.

Kompletan program AJB DOC Film Festivala možete pogledati na web stranici. Ulaznice po cijeni od pet KM možete nabaviti u Cineplexxu. Tokom vikenda radno vrijeme box officea bit će od 11 do 22 sata.