Jedan od najpopularnijih
74

Znate li da je Dubrovnik bio inspiracija za Disney film iz 1989. godine?

L. R.
Isječak iz filma "Mala sirena" (Screenshot/Youtube)
Isječak iz filma "Mala sirena" (Screenshot/Youtube)
Obilježavanjem 100. godišnjice, kompanija Walt Disney odlučila je otkriti koje su to lokacije bile inspiracija za njihove animirane filmove, a na popisu se našao i Dubrovnik.

Osim što je jedan od najljepših i najposjećenijih lokacija u regionu te mjesto gdje dolaze brojne svjetske ličnosti, Dubrovnik je poslužio i kao inspiracija za kompaniju Walt Disney.

U ovom slučaju, Dubrovnik je inspiracija prvoj verziji animiranog filma "Mala sirena" ("The Little Mermaid") iz 1989. godine. Kako navode strani mediji, Dubrovnik je poznat po staroj gradskoj jezgri koja se sastoji od zidina s pogledom na Jadransko more koje su poslužile kao inspiracija Disneyu.

Ostale lokacije koje su inspirisale tvorce Disney filmova, protežu se u 13 zemalja širom Evrope, Afrike i Bliskog istoka. Ovaj popis se već dugo očekuje jer su brojni fanovi željeli iskoristiti neku od "Disney lokacija" kako bi tu održali neke od njima najbitnijih trenutaka.

Prema istraživanju Walt Disneya navodi se da je čak 41 posto Britanaca u dobi od 16 do 44 godine reklo da bi odabralo svoju destinaciju za vjenčanje iz snova na temelju lokacija koje su inspirirale Disneyeve priče.

Države, čija su mjesta najčešće poslužila kao inspiracija Disney filmova su: Velika Britanija, Italija, Njemačka i Francuska, ali na ovom popisu se nalaze i Jordan, Južnoafrička Republika, Mađarska, Norveška, Grčka, Island, Španija i Kenija.