Filmski festival u Berlinu
0

Zlatnog medvjeda osvojio iranski režiser

Sarajevo-x.com
Asghar Farhadi (Foto: AP)
Asghar Farhadi (Foto: AP)
Zlatnog medvjeda, glavnu nagradu 61. međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, odnio je iranski režiser Asghar Farhadi za dramu "Jodaeiye Nader az Simin". Srebrni medvjed, velika nagrada žirija, pripala je mađarskom režiseru Belaju Tarru, a Srebrni medvjed za najbolju režiju otišao je u ruke Nijemcu Urlichu Koehleru.

Iranac Farhadi osvojio je tri nagrade na ovogodišnjem filmskom festivalu u Berlinu. Kući je ponio Zlatnog medvjeda za film koji govori o rastavi dvoje ljudi, njihovom problematičnom braku, te sukobu tradicionalnih i vjerskih načela s modernim načinom života. Također, Srebrni medvjedi za najbolju mušku i žensku ulogu otišli su u ruke glavnih glumaca iz filma iranskog režisera.

Prihvatajući nagradu Farhadi je izrazio žaljenje što na Berlinale nije mogao doći iranski režiser Jafar Panahi, koji je nedavno osuđen na šest godina zatvora.

"Želim vas podsjetiti na Panahija. Zaista se nadam da će se njegova situacija riješiti i nadam se da će iduće godine on biti ovdje", kazao je Farhadi, prenosi AP.

Srebrnog medvjeda, veliku nagradu publike, odnio je mađarski režiser Bela Tarr za svoj crno-bijeli film "A Torinoi Lo", za kojeg je istakao da je njegov posljednji.

Nagradu Alfred Bauer, za inovativni film, osvojio je film Andresa Veiela "Wer Wenn Nicht Wir", dok je Srebrnog medvjeda za najbolju režiju osvojio Urlich Koehler za film "Schlafkrankheit", o evropskim humanitarnim radnicima u Africi.

Srebrnog medvjeda za scenarij osvojili su Albanac Andamion Murataj i američki režiser Joshua Marston za film o krvnoj osveti u Albaniji - "The Forgiveness of Blood".