Dodjela nagrada
17

Zlatni medvjed na ovogodišnjem Berlinaleu otišao iranskom filmu "Nema zla"

SRNA
Film "Nema zla" iranskog reditelja Mohammada Rasoulofa dobitnik je Zlatnog medvjeda na filmskom festivalu u Berlinu, rekao je predsjednik žirija glumac Jeremyja Ironsa.
Ovaj film, koji predstavlja studiju i kritiku smrtne kazne u Iranu, sniman je u tajnosti.

Rasoulof, koji u ovom filmu prati četiri osobe koje treba da izvrše egzekuciju, kao i njihove moralne izbore i odluke, Iran nije dozvolio da napusti zemlju i dođe u Berlin.

[TWITTER]1233846016480358403[/TWITTER]

Njegova kćerka Baran, koja igra u ovom filmu, preuzela je nagradu u ime oca.

"Presretna sam zbog ove nagrade, ali sam u isto vrijeme tužna jer je ona za jednog filmskog stvaraoca koji nije mogao da bude ovdje večeras", rekla je Baran.

Mohammad Rasoulof (lijevo) (Foto: EPA-EFE)
Mohammad Rasoulof (lijevo) (Foto: EPA-EFE)

Srebrnog medvjeda, odnosno nagradu žirija, dobio je američki film "Nikad rijetko ponekad uvijek", dok je Srebrnog mevdjeda u kategoriji najboljeg reditelja dobio reditelj iz Južne Koreje Hong Sansu za film "Žena koja je trčala".

Srebrnog medvjeda za najbolju glumicu dobila je njemačka glumica Pola Ber za ulogu u filmu "Undin", a istu nagradu za najboljeg glumca dobio je italijanski glumac Elio Germano za ulogu u filmu "Sakriveni".

Italijanski film "Loše priče" dobio je Srebrenog medvjeda za najbolji scenario.

Srpski film Srdana Golubovića "Otac", dobio je dvije nagrade na ovogodišnjem 70. Berlinskom festivalu – nagradu publike u selekciji "Panorama" i nagradu Ekumenskog žirija, objavljeno je na sajtu Festivala.