Venecija
0

Zlatni lav izraelskom ratnom filmu "Liban"

SRNA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Izraelski ratni film "Liban" osvojio je Zlatnog lava na ovogodišnjem filmskom festivalu u Veneciji. Reditelj Samuel Maoz snimio je skoro cijeli film iz unutrašnjosti tenka kako bi prikazao klaustrofobiju i strah koje je iskusio kao mladi izraelski regrut tokom rata 1982. godine.

On je bio toliko traumatizovan svojim sjećanjima da mu je trebalo 25 godina da skupi snagu da snimi ovaj film koji je list "New York Times" ocijeno kao "nevjerovatno kinematografsko djelo"."Posvećujem ovu nagradu hiljadama ljudi širom svijeta koji se, kao i ja, vrate iz rata zdravi i čitavi. Oni naizgled jesu dobro ali unutar njih, na njihovim dušama ostaju duboke rane", rekao je izraelski reditelj.

Nagradu za najbolji scenario dobio je film američkog reditelja Toda Solondža crnohumorna komedija "Život u vrijeme rata".

Srebrnog lava za najbolju režiju pripao je iranskoj video umjetnici Shirin Neshat za film "Žene bez muškaraca", koji prati život četiri žene u vrijeme puča 1953. godine.

"Ovaj film obraća se ljudima i Vladi Irana i traži da se bore za demokratiju. Apelujem na ovu vladu da ljudima da ono što treba da imaju - osnovna ljudska prava, slobodu i demokratiju", rekla je Neshatova noseći zelenu narukvicu kao simbol nedavnih uličnih protesta protiv predsjednika Mahmuda Ahmadinejada.

Nagradu za najboljeg glumca osvojio je Britanac Colin Firth za ulogu profesora homoseksualca u filmu "Jedini čovjek".

Ovaj film režirao je poznati dizajner Tom Ford, po motivima romana Christophera Isherwooda.

Nagrada za najbolju žensku ulogu dodjeljena je Ruskinji Xeniji Rapoportovoj za ulogu u filmu italijanskog reditelja Giuseppea Capotondija "La dopija ora".

Njemački reditelj turskog porijekla Fatih Akin dobio je specijalnu nagradu žirija za komediju "Duša kuhinje", koji je priča o mladom vlasniku restorana koji se bori da saučuva svoj posao održavajući romantičnu vezu na daljinu i brinući se o bratu kriminalcu.

Američki filmovi "Kapitalizam: Jedna ljubavna priča" Michaela Moora i "Put" Johna Hillcoata, koji su bili favoriti, potpuno su zanemareni na ovogodišnjem festivalu u Veneciji.