Orašje
92

Zlatni dukat Dana hrvatskog filma "Ivo Gregurević" za Mustafu Nadarevića i Jasmina Durakovića

A. P.
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Filmom "Dopunska nastava" reditelja Ivana Gorana Viteza u subotu su službeno počeli 24. Dani hrvatskog filma koji od ove godine nose naziv "Ivo Gregurević", po svome utemeljitelju koji je preminuo početkom ove godine.

Festival se održava od 7. do 14. septembra u Orašju, a na njemu će biti prikazani filmovi s ovogodišnjeg Pula film festivala te tri filma dječje tematike.

Uoči samog početka 24. Dana hrvatskog filma "Ivo Gregurević" na groblju Karaula u Donjoj Mahali položeni su vijenci na Gregurevićev grob, a u novom parku u Orašju otkrivena je bista slavnog glumca.

Poslije toga, odnosno na početku otvaranja festivala prikazan je kraći film iz života Ive Gregurevića, a dodijeljene su i nagrade, Zlatni dukat za doprinos razvoju hrvatskog filma.

Zlatni dukat s likom Ive Gregurevića za umjetnički doprinos razvoju hrvatskog filma dobili su ih reditelj Rajko Grlić, glumac Mustafa Nadarević i producent Jozo Patljak, te bh. redatelj Jasmin Duraković za umjetnički razvoj i suradnju bosanskohercegovačke i hrvatske kinematografije.

Na festivalu će također biti prikazani filmovi "Sam samcat" Bobe Jelčića, zatim "Posljednji Srbin u Hrvatskoj" redatelja Predraga Ličine, "Sin" Ines Tanović, "F20" Arsena Antuna Ostojića, "Aleksi" redateljice Barbare Vekarić, "Lada Kamenski" Sare Hribar i Marka Šantića, te "Mali" Antuna Nuića.

U dječjem programu prikazat će se tri filma - "Moj dida je pao s Marsa" reditelja Dražena Žarkovića i Marka Škopa, "Magareće godine" Nenada Dizdarevića i klasik "Družba sinjeg galeba" Branka Bauera.

Dani hrvatskog filma u Orašju održavaju su od 1995. godine, a idejni im je začetnik Ivo Gregurević, jedan od najvećih hrvatskih glumaca rođen u Donjoj Mahali pokraj Orašja.

Ulaz na sve projekcije je besplatan.