Film/TV
0

"Životi drugih" osvojio nagradu za najbolji film na Evropskim filmskim nagradama

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Njemački film "Životi drugih" odnio je nagradu za najbolji film godine na Europskim filmskim nagradama dodijeljenim sinoć u Varšavi.

"Životi drugih", koji prati tajnog policajca u bivšoj Istočnoj Njemačkoj, pobijedio je favorizirani film Pedra Almodovara "Vraćam se". Almodovar je ipak odnio nagradu za najboljeg redatelja, a njegova muza Penelope Cruz okrunjena je titulom najbolje glumice.

[SLIKA]1[/SLIKA]

Najboljim glumcem je proglašen Ulrich Muehe, također za ulogu u "Životima drugih", a redatelj ovog filma Florian Henckel von Donnersmarck odnio je i nagradu za najbolji scenarij.

Najviše je nagrada ipak pobrao "Vraćam se", sveukupno pet. Uz dvije već spomenute tu su još i nagrada za najbolju glazbu i najbolju kameru, te nagrada publike za najbolji film, koju neki smatraju i najvažnijom nagradom festivala iako nosi manju težinu od priznanja službenog žirija.

[SLIKA]2[/SLIKA]

Nagradu za životno djelo primio je redatelj Roman Polanski koji je bio vrlo dirnut što ovo priznanje prima upravo u svojoj domovini. Nagradu je posvetio Penelopi Cruz i njenim glumačkim kolegicama iz filma "Vraćam se" za koje je rekao da ga podsjećaju na "nevjerojatne žene koje su ga okruživale u djetinjstvu."