Izašla ove godine
14

Život Žarka Lauševića predstavljen je u seriji "Pad", inspirisanoj njegovom autobiografijom

N. O.
Insert iz serije "Pad"
Insert iz serije "Pad"
Televizijska serija "Pad" započela je s emitiranjem ove godine, a upravo je u njoj portretiran život Žarka Lauševića koji je danas preminuo u 63. godini.
Serija se temelji na autobiografiji glumca "Godina prođe, dan nikad". Premijerno je prikazana u januaru na Superstar TV kanalu.

"Pad" je preuzeo samo osnovne motive iz spomenute knjige. Glavnu ulogu ima Milan Marić, koji glumi Ivana Maslaća. On te 1993. godine nakon uspješno odigrane predstave u Podgorici odlučuje s bratom Stojanom (Jovan Veljković) otići na piće.

Ispred lokala nailaze na grupu mladića i tu započinje rasprava nakon što je Ivan upitao kakva je to buka. Rasprava prerasta u tuču. Ivan zatim iz torbice vadi pištolj i počinje pucati. Ubija dva mladića, a trećeg ranjava. S obzirom na to da je velika glumačka zvijezda u Jugoslaviji, njegov odlazak u zatvor i suđenje privlače veliku pažnju javnosti.

Gledaoci serije upoznaju Ivana kroz njegove unutrašnje monologe u kojima analizira svoje postupke, dileme, strahove, nadanja i želje. U svakoj epizodi prikazani su dijelovi posljednjeg intervjua koji je Ivan dao prije tragedije uzrokovao.

Milan Marić ranije je govorio o tome šta zapravo "Pad" predstavlja te otkrio je li mu Žarko Laušević pomagao u pripremanju za ovu zahtjevnu ulogu.

"Otkad smo krenuli sa pripremama, otvorilo se glavno pitanje šta je to pad i šta za nas lično to znači. To može da zvuči filozofski, ali to je pitanje o kojem ja razmišljam već više od godinu dana i ostalo mi je pitanje bez tačnog odgovora. Otkad se rodite, svi vas pripremaju za uspon, a niko ti ne priča o tome šta se dešava kad padneš. Kako to izgleda i šta poslije? Kažu ti: 'Hajde, ustani, otresi prašinu, šta si ti.' Kako dalje i ko smo mi poslije tog pada? Ko smo mi dok padamo? To su nepoznanice kojima smo se bavili i to je bila jedna zamka iz koje nismo mogli da ostanemo distancirani. Ova serija je zahtijevala da otkopčamo sebe i iskustva s nekim ličnim padovima i da otvorimo temu o ovoj nepoznanici, jer ona to jeste. Kao kad se dijete plaši mraka, a ne zna ni šta je mrak", kazao je.