|

Zimska turneja Operacije kino u Bihaću i Banjoj Luci

Zimska turneja Operacije kino u Bihaću i Banjoj Luci
0
Klix.ba
20.12.2012. u 13:56
0
komentara
0

dijeljenja
Zimska turneja Operacije kino u Bihaću i Banjoj Luci
Operacija kino, projekt putujućeg kina Sarajevo Film Festivala nastavlja svoju zimsku turneju. Od 20. decembra filmski program Operacije kino bit će predstavljen pred publikom Bihaća i Banje Luke.
U periodu od 20. do 22. decembra publika u Bihaću imat će priliku pogledati tri filma: "Svi iz naše porodice" (četvrtak, 20.12.) rumunskog reditelja Radu Judea, "Imamo papu" (petak, 21.12.) Nanija Morettija i "Bilo jednom u Anadoliji" (subota 22.12.) turskog reditelja Nuri Bilge Ceylana.

Trodnevni filmski program Operacije kino održavat će se u bihaćkom kinu Una, u večernjem terminu od 20.00 sati, a ulaz na sve projekcije je besplatan.

Program Operacije kino u Banjoj Luci održat će se od 20. do 26. decembra. Film "Svi iz naše porodice" imat će tri projekcije za banjalučku publiku, i to 20., 23. i 26. decembra. Film italijanskog reditelja Nanija Morettija "Imamo papu" banjalučka publika moći će pogledati 21. i 24. decembra, a film "Bilo jednom u Anadoliji" turskog reditelja Nuri Bilge Ceylana igrat će također u dva termina i to 22. i 25. decembra.

Projekcije filmova Operacije kino u Banjoj Luci održavat će se u multipleksu Palas s početkom u 22.00 sata, a ulaz na sve projekcije je besplatan.

Operacija kino je filmsko-obrazovni program koji Sarajevo Film Festival realizuje u saradnji sa Transylvania International Film Festivalom, Sofia International Film Festivalom i Istanbul International Film Festivalom, a uz podršku Media Mundus EU i Norveške ambasade u Sarajevu.

Programi se razlikuju od zemlje do zemlje, mjesta do mjesta, ali osnova je ista: kvalitetan program i festivalsko iskustvo gledanja filmova postaju garant povratku publike kvalitetnom filmu u kino salama i ljetnim kinima izvan festivalskih dana i uobičajenih festivalskih gradova.

Projekt je nastao s ciljem razvoja filmske umjetnosti u BiH i lakšeg pristupa filma široj publici, što kao krajnji cilj ima povratak kina u našu svakodnevnicu. Na ovaj način, Operacija kino podrazumijeva kino na putu koje ide u susret svojoj publici i nastoji djelovati na područjima u kojima su audiovizualni sadržaji, na filmskom platnu, do sada bili nedovoljno eksponirani.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.