Film/TV
0

Zimska turneja Operacije kino u Bihaću i Banjoj Luci

Klix.ba
Operacija kino, projekt putujućeg kina Sarajevo Film Festivala nastavlja svoju zimsku turneju. Od 20. decembra filmski program Operacije kino bit će predstavljen pred publikom Bihaća i Banje Luke.

U periodu od 20. do 22. decembra publika u Bihaću imat će priliku pogledati tri filma: "Svi iz naše porodice" (četvrtak, 20.12.) rumunskog reditelja Radu Judea, "Imamo papu" (petak, 21.12.) Nanija Morettija i "Bilo jednom u Anadoliji" (subota 22.12.) turskog reditelja Nuri Bilge Ceylana.

Trodnevni filmski program Operacije kino održavat će se u bihaćkom kinu Una, u večernjem terminu od 20.00 sati, a ulaz na sve projekcije je besplatan.

Program Operacije kino u Banjoj Luci održat će se od 20. do 26. decembra. Film "Svi iz naše porodice" imat će tri projekcije za banjalučku publiku, i to 20., 23. i 26. decembra. Film italijanskog reditelja Nanija Morettija "Imamo papu" banjalučka publika moći će pogledati 21. i 24. decembra, a film "Bilo jednom u Anadoliji" turskog reditelja Nuri Bilge Ceylana igrat će također u dva termina i to 22. i 25. decembra.

Projekcije filmova Operacije kino u Banjoj Luci održavat će se u multipleksu Palas s početkom u 22.00 sata, a ulaz na sve projekcije je besplatan.

Operacija kino je filmsko-obrazovni program koji Sarajevo Film Festival realizuje u saradnji sa Transylvania International Film Festivalom, Sofia International Film Festivalom i Istanbul International Film Festivalom, a uz podršku Media Mundus EU i Norveške ambasade u Sarajevu.

Programi se razlikuju od zemlje do zemlje, mjesta do mjesta, ali osnova je ista: kvalitetan program i festivalsko iskustvo gledanja filmova postaju garant povratku publike kvalitetnom filmu u kino salama i ljetnim kinima izvan festivalskih dana i uobičajenih festivalskih gradova.

Projekt je nastao s ciljem razvoja filmske umjetnosti u BiH i lakšeg pristupa filma široj publici, što kao krajnji cilj ima povratak kina u našu svakodnevnicu. Na ovaj način, Operacija kino podrazumijeva kino na putu koje ide u susret svojoj publici i nastoji djelovati na područjima u kojima su audiovizualni sadržaji, na filmskom platnu, do sada bili nedovoljno eksponirani.