Intervju iz Zagreba
29

Zijad Gračić: Treba proći kroz život što manje okrznut i izdržati sva iskušenja

E. Sk.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Kao jedini profesionalni glumac u dugometražnom filmu Ljube Zdjelarevića "Ideš?Idem!", koji je večeras premijerno prikazan u Sarajevu, pojavljuje se popularni Zijad Gračić.

Ovaj hrvatski glumac sa skoro 40 godina dugom karijerom ostavio je neizbrisiv trag kada je riječ o ulogama u regionalno popularnim TV serijama.

Mada iz zdravstvenih razloga nije mogao prisustvovati premijeri filma u Sarajevu, Gračić je za naš portal govorio o iskustvu koje mu je donijelo ovo snimanje. Komentirao je i ulogu glavnog urednika koja je ostavila veliki trag u njegovoj karijeri, ali nam i otkrio u čemu uživa kada se kamere ugase.

"Dugometražni igrani prvjenac Ljube Zdjelarevića zabavna je komedija koja prvi put okuplja najpoznatije i najutjecajnije YouTube zvijezde i vodeće influensere regije. To je bilo ugodno iskustvo jer se radi o posebnoj grupi mladih ljudi, uključujući i reditelja Ljubu Zdjelarevića. To je bila jedna filmska avantura, niskobudžetni film. Stekao sam iznenađujuća iskustva i prijateljstva s mladim ljudima. Ja u filmu igram konzula, hrvatskog ambasadora u Turskoj", uvodi nas Gračić u dio svoje filmske avanture.

Mada, kako kaže, nije posebno vezan ni za jednu svoju ulogu, posebno je emotivan kada je riječ o ulozi Martina Vidova u seriji "Novine".

"Uloga Vidova u seriji 'Novine' bila je fantastična. Novinarstvo je sjajan, izazovan posao. Tu bih ulogu mogao izdvojiti, u posljednjih deset godina, kao posebnu. Drago mi je da sam se našao u tom poslu, bar u seriji. Vidov je čovjek promašenog privatnog života, posvećen samotnjačkom poslu koji nije nimalo jednostavan. Biti urednik, pogotovo u ovim turbulentim vremenima, donosi puno problema", govori Gračić.

Novinastvo je, nastavlja, jedan od najstresnijih poziva, ali ipak za njega je najvažnije ostati dosljedan sebi i sačuvati karakter u poslu.

"Život nam sprema različite izazove i zamke, razna iskušenja i opterećenja. Treba proći kroz život što manje okrznut, izdržati sve što život nosi. Tako isto i u mom poslu. Treba negdje zadržati osobnost, karakter, ne izgubiti se u svemu tome, ne prodati svoj karakter ni sebe, ni u jednom poslu. Mislim da sam u ovih 40 godina radio tako da kada neko mojoj djeci spomene moje ime, neće se postidjeti. Ja to radim prvenstveno radi sebe. To je najvažnije, to nije fraza. To nedostaje našoj regiji. Pustite sve silne nagrade koje dobijete, ako vas ljudi doživljavaju kao lošeg čovjeka, to ništa ne vrijedi. Možemo kupiti nagrade i diplome, ali sve je to obezvrijeđeno, treba imati svoje 'JA'", smatra Gračić.

Kad se kamere ugase, otkriva nam kako voli provesti vrijeme.

"Volim popiti piće s prijateljima, pogledati dobru utakmicu, sa suprugom Katarinom otići u dobar restoran, kontaktirati s braćom, od kojih jedan živi u Tuzli, a drugi u Čikagu. Osim toga, volim gledati kćerku Korinu i sina Ariana kako se bore u ovoj našoj, novonastaloj situaciji, pomoći im koliko se može", iskren je Gračić.

Na koncu, pomalo sa sjetom, glumac je izrazio žaljenje zbog činjenice da iz Sarajeva godinama nije dobio poziv.

"Žao mi je što se nisam više predstavio sarajevskoj publici, onoliko koliko mogu, ali niko me nije ni zvao. U Sarajevu sam krenuo s Pravnim fakultetom pa me život odnio na daske. To mi je drag grad, ali nisu me negdje prepoznali kao glumca. To vam je kao igrač kojeg trener ne uvede da igra utakmicu. On bi dao pet golova, ali utakmica je prošla. I to je život", pojašnjava Gračić.