Poslali otvoreno pismo
104

Židovski filmaši i glumci bijesni zbog Glazerovog govora na Oscaru: Ono je izgledalo kao skup Hamasa

D. J.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Devet dana nakon govora Jonathana Glazera na dodjeli Oscara, kontroverze oko njegove izjave se i dalje nastavljaju.

Više od 450 židovskih kreativaca, direktora i holivudskih profesionalaca potpisalo otvoreno pismo osuđujući govor redatelja filma "The Zone of Interest", u kojem se odrekao svog "židovstva i holokausta koji je otet okupacijom koja je dovela do sukoba za toliko nevinih ljudi".

Ponavljajući Glazerove riječi, u pismu navode: "Odbijamo prihvatiti da se naše židovstvo otima s ciljem da se povlače paralele i moralno izjednačuje nacistički režim koji je težio tome da istrijebi rasu s izraelskom nacijom koja pokušava izbjeći vlastito istrebljenje".

Potpisnici su, između ostalih, Debra Messing, Eli Roth, Amy Pascal, Jennifer Jason Leigh, Tracy-Ann Oberman, Julianna Margulies i Nancy Spielberg – producentica i sestra Stevena Spielberga.

Glazerov govor na dodjeli Oscara, kojim je zajedno s producentom Jamesom Wilsonom i financijerom Lenom Blavatnikom prihvatio nagradu za najbolji film na stranom jeziku, toplo je primljen u kinu Dolby, uz entuzijastičan pljesak filmaša i glumaca poput Marka Ruffala.

Redatelj filma "Son of Saul" László Nemes oštro je osudio Glazera, rekavši da je "trebao šutjeti umjesto da otkrije da ne razumije povijest i sile koje uništavaju civilizaciju, prije ili nakon holokausta".

"Da je prihvatio odgovornost koja dolazi s takvim filmom, ne bi pribjegao temama za koje je širila propaganda koja je trebala iskorijeniti svu prisutnost Židova sa Zemlje", kazao je.

Rabin Marvin Hier, dvostruki oskarovac koji je osnovao Centar Simona Wiesenthala, rekao je da je zgrožen ne samo Glazerovim riječima već i reakcijom u dvorani: "Nisam mogao vjerovati. Da nisam znao, mislio bih da se radi o okupljanju Hamasa. Gdje je bila publika? Ljudi su trebali ustati i izviždati ga jer publika je ostala pod dojmom da je to ponašanje u redu".

U objavi na X-u, direktor Memorijalnog muzeja Auschwitz, dr. Piotr M.A. Cywinski, napisao je: "U svom govoru zahvale, Jonathan Glazer iskazao je univerzalno moralno upozorenje protiv dehumanizacije. Njegov cilj nije bio spustiti se na razinu političke rasprave. Kritičari koji su očekivali jasan politički stav ili film koji govori isključivo o genocidu, nisu shvatili dubinu njegove poruke. Zona interesa nije film o holokaustu. Ovo je u prvom redu duboko upozorenje o ljudskom rodu i našoj prirodi".

Međutim, i ta je objava naišla na niz kritika.