Popularni film
25

Zgodna žena puni 30 godina i sada je otkriveno kako su seksualne scene izbačene iz ove priče

DP
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Film Zgodna žena puni 30 godina, a mnoge njegove tajne i originalnost tek sada postaju jasne. Sredovječni biznismen plaća mlađoj prostitutki da živi s njim i glumi mu djevojku jednu sedmicu.

To je prilično "prljav" opis za jednu romantičnu komediju, ali to nije zaustavilo Zgodnu ženu da postane jedan od najvećih hitova 1990. godine. Sada, 30 godina kasnije, film je i dalje toliko popularan, da je postao i mjuzikl koji će se prikazivati u londonskom West Endu, nakon uspješne turneje na Broadwayu. A kako je režiser Garry Marshall uspio nešto ovako neukusno pretvoriti u izvanrednu stvar? Pa, nesumnjivo je na to utjecao i njegov izbor da glavnu ulogu dobije glumica nevjerovatnog šarma i talenta, Julia Roberts. A drugi faktor bio je njen kolega, Richard Gere, koji se ponašao kao da mu ta ljepota i šarm ne znače ništa, prenosi BBC.

Marshall je na razne načine sanirao zaplet filma. Originalni scenarij, koji je napisao JF Lawton, bio je dosta mračniji i nosio je naziv "3.000 dolara", ali je s vremenom preimenovan u Zgodna žena i imao je manje psovki i droge. Veoma vješta promjena je bila i to što je Gereov lik bio manje entuzijastičan u vezi sa spavanjem s likom kojeg je igrala Roberts, što je priču okrenulo prema otopljavanju njegovog srca.

Ovo ključno čišćenje postaje očigledno kada pročitate Lawtonov nacrt scenarija. On kaže: "Njujorška debela mačka, Edward, zapošljava prostitutku po imenu Vivian da mu pravi društvo dok je u Los Angelesu, čime će je upoznati s ljepšim stvarima u životu tokom ovog procesa."

Ali u 3.000 dolara, Edward ("u kasnim četrdesetima") pokupi Vivian, ovisnicu o drogi, na holivudskom Bulevaru, iz uobičajenih razloga, procijenivši je "kao da procjenjuje etiketu na boci vina". Kada se vrate u njegov penthouse, ona je za nekoliko minuta gola i njihov odnos nije usredotočen na ulogu "slatkiša na Edwardovim rukama" koju ima Vivian, već se fokusira na seks.

Nekoliko prepravki kasnije, Edward je razmišljao drugačije. U filmu Zgodna žena, on ne pokupi Vivian jer "se mora opustiti", već zato što mu trebaju smjernice kako stići do svog hotela. Kada stignu, odlučuje ju pozvati da uđe, ali čak ni tada nije siguran zašto. Ona mu se tu nudila, ali je Edward zaustavi predlažući da "samo malo razgovaraju". Kasnije, kad god Vivian spomene što prostitutke zapravo rade kako bi preživjele, Edward uzdahne, namigne ili se sramežljivo nasmije, kao da bi tog trenutka radije bio bilo gdje na svijetu, nego u luksuznom hotelskom apartmanu sa ženom koja je mnogo više nego "lijepa".

Čini se kako je Edward zaista uplašen da će završiti među plahtama s Vivian i to je ono što je omogućilo Lawtonovom scenariju odmaknuti se od svojih početnih scena do ispunjenja drugog čina. Marshall kao da nam poručuje da ne moramo brinuti o nečemu kao što je bogataš koji pokupi mladu djevojku kako bi imao seks s njom. Kada Vivian, eventualno, stavi svoje ruke na Edwarda, on reagira oštrim uzdahom i bolnim pogledom u daljinu.

Zauvijek sretni?

Do treće večeri koju provode zajedno, činilo se kako su se stvari između njih malo "zagrijale": Vivian je nosila samo kravatu kada se Edward vratio iz ureda i oni odlaze u kupaonicu u kojoj ih čeka kada puna pjene. Ipak, Edward u tome vidi priliku razgovarati o problemima koje je imao sa svojim ocem.

Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Osim Gerea, i odvažnost uloge koju ima Julia Roberts veoma je važna. Ona može otpjevati i Princeovu pjesmu u kadi dok se kupa, pokazujući koliko je svestran njen lik. U pojedinim trenucima se to i previše naglašava: kada se žali kako su prodavačice bile "zlobne prema njoj" i da je uživala u operi toliko "da se skoro upiškila u gaće". Postoji i ta odvažna taktika da Vivian i Edward budu ljuti kada ih neko nazove "kurvom" i "prevarantom". To baš nema smisla, ali zato što su oni ogorčeni ovim stvarima, onda će i gledatelji biti.

Jedina nedvosmislena scena u krevetu je ona na kraju filma, kada su se njih dvoje već zaljubili i povezali jedno s drugim. Ova scena počinje tako što Vivian poljupcem budi Edwarda koji hrče. Marshall je, jednom prilikom, ovaj film uporedio sa Zlatokosom. Ipak, s kojom god bajkom ga uporedili, svakako je bajka, a u njima princ i princeza ne mogu osjetiti nikakvu strast sve dok se ne sazna da će na kraju živjeti sretno zauvijek.

Što god mislili o filmu, Marshall i njegov tim svakako su napravili posao vrijedan poštovanja i učinili ono što je, naizgled, bilo nemoguće. Prikazali su "Američku miljenicu" kao prostitutku pored glumca koji je igrao mušku pratnju u filmu "Američki žigolo". Danas mnogi filmovi pokušavaju prikazati ovakav odnos, scene pune seksualne privlačnosti i netipičnih ljubavnih priča, ali Zgodna žena ostaje zapamćena kao original i kao jedinstven scenarij na mnogo načina.