Zenit, Nele i Đuro: Ima li nade za okupljanje nekadašnjih zvijezda Top liste nadrealista?

Klix.ba
15.1.2015. u 15:52
328
354
Zenit, Nele i Đuro: Ima li nade za okupljanje nekadašnjih zvijezda Top liste nadrealista?
328
"Nekada davno u Sarajevu je bila jedna grupa mladića. Bili su ludi, kreativni, čak i vizionari. Bila je to Top lista nadrealista", ovim riječima Al Jazeera je najavila priču o sarajevskom fenomenu i razgovor sa trojicom njenih kreatora - Zenitom Đozićem, Neletom Karajlićem i Brankom Đurićem Đurom.


Pokušavajući ponovo povezati trojicu komičara i nekadašnjih prijatelja, novinarka Jacky Rowland susrela se sa njima u različitim gradovima, oživjela vrijeme nastajanja i najveće popularnosti Top liste nadrealista, ali i dočarala razlike koje su ih odvele na različite strane i ostavile neizbrisive ožiljke.

U razgovoru sa Zenitom upoznaje mjesto gdje su Nadrealisti sastavljali scenarije za skečeve, prisjeća se raznolikosti koje su bile spojene u jednu takvu emisiju.

"Mislim da je osnovu našeg rada predstavljao odnos između Neleta i mene. Odlično smo se slagali. Zaista mi je drag, veoma je smiješan i inteligentan. Apsolutno je jedinstven", kazao je Zenit i dodao da je 1997. godine, kada je ponovo sreo Neleta nakon rata, osjetio da više nisu na istoj strani."Međutim, kada smo se vidjeli shvatio sam da on ima neka sasvim suprotna stajališta. Bilo mi je to veliko razočarenje, jer sam izgubio najboljeg prijatelja. Zapravo, nisam ga više mogao prepoznati. Ni njega, ni njegove stavove. To mi je veoma teško palo", kazao je Đozić.

Potom je Jacky srela Neleta u Novom Sadu, gdje je predstavljao svoju knjigu "Fajronat u Sarajevu" i govorio o Novom primitivizmu, Sarajevu, ratu, humoru, pa i Zenitu, otkrivši da jugonostalgija još uvijek živi u tom gradu.

"Zenit i ja smo bili osnova Top liste nadrealista", kazao je Nele. "Naravno, bilo je i drugih članova, možda čak i talentovanijih od nas, poput Pare, koji nas je napustio 1986. godine nakon saobraćajne nesreće, i Đure koji je bio najtalentovaniji od svih nas i najsmješniji. Međutim, obojici je Top lista nadrealista bila samo dio njihovog života. Meni i Zenitu je Top lista bila život. Žrtvovali smo naše živote za taj projekt".Karajlić je poručio da je morao otići iz Sarajeva 1992. godine, jer se nije slagao sa pravilima koje je historija vjekovima kovala u tom gradu.

"Radi se o sistemu da nacionalnost i vjera moraju sve određivati", kazao je. Govorio je i o razlozima odlaska iz Sarajeva poručivši da, prema njegovom mišljenju, povratak Srba u Sarajevo nije moguć.

"Sarajevo je samo fikcija, ideja o utopiji. Ideja je odlična, ali je nažalost propala", smatra Nele.O ponovnom sastanku sa Zenitom poručio je da, iako imaju različita tumačenja rata, vjeruje kako jedan drugom mogu oprostiti, ali ne pred kamerama.

Treći sagovornik emisije o kultnoj ekipi bio je Đuro, koji živi i radi u Ljubljani, za Jacky Rowland jedina nada za ponovno okupljanje nekadašnjih prijatelja. Da li je u svojoj namjeri uspjela, pogledajte u nedjelju, 18. januara, od 17 sati na Al Jazeeri Balkans.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (354)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: