{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Žena s krajolikom" u Meeting Pointu

S
5.4.2011. u 14:02
0
1
"Žena s krajolikom" u Meeting Pointu
0
"Žena s krajolikom" u Meeting Pointu
Program "Kinoteka četvrtkom", kojeg kino Meeting Point realizuje u saradnji sa JU Kinoteka Bosne i Hercegovine, u četvrtak, 7. aprila, u 19 sati predstavit će film "Žena s krajolikom".
Riječ je o jedinom filmu prerano preminulog Ivice Matića. "Žena s krajolikom" je stilizirani esej o odnosu umjetnik - društvo. Za ovaj film Matić je dobio nagradu Međunarodnog žirija kritike na Festivalu u Monte Carlu. Film je distribuisan tek 1989. godine, dugo nakon što je autor preminuo. Ivica Matić je u "Ženi s krajolikom" pokazao izvanredan osjećaj za fotografiju i atmosferu, prefinjen i jedinstven, postajući tako s prvim, i jedinim, filmom obećavajuće ime bosanskohercegovačke kinematografije. Svi filmski kritičari i filmski radnici jednoglasni su u ocjeni da je prerana smrt ovog autora ostavila bh. kinematografiju bez jednog velikog imena.

Ivica Matić je 1976. godine u Zagrebu diplomirao na Odsjeku za kameru. Prerana smrt onemogućila ga je u ostvarenju već pripremljenih projekata – jedan od njih, scenarij za TV film "Nevjeste dolaze", realizirao je 1978. godine Emir Kusturica. Ivica Matić umro je 1976. godine u Sarajevu, u 29. godini života.

Udruženje filmskih radnika Bosne i Hercegovine jednom godišnje dodjeljuje nagradu za doprinos bosanskohercegovačkom filmu članu Udruženja filmskih radnika Bosne i Hercegovine koja nosi ime Ivice Matića.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: