Deset lakih komada sa...
0

INTERVJU / Željana Mehmedika, BHT1: Voljela bih da na SFF dođe Tom Cruise

Razgovarala: Adisa Pobrić
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Voditeljica vijesti na BHT1 Željana Mehmedika rođena je prije 29 godina, a u novinarski svijet ušla je još kao studentica Fakulteta političkih nauka u Sarajevu. Televizijskoj publici postala je poznata prvo kao voditeljica u informativnom programu TV Alfa, gdje je radila 3,5 godine. Uspješna je poslovna žena i uzorna majka, a pročitajte šta je o brojnim temama izjavila za naš portal.

Koliko se rad na BHT-u razlikuje od onog na Alfi, gdje si počela svoju novinarsku karijeru?

Prelazak na BHT1 bila je prilika kakva se ne propušta. Naravno, jako mi je pomoglo to što sam posao mogla učiti na privatnoj televiziji, jer tu dobijete mogućnosti okušati se u svim oblastima novinarstva. Tako sam kao dio tima informativnog programa, nakon tri mjeseca novinarskog rada na terenu, ušla u studio i uradila prve vijesti u podne. Moram priznati da je trema bila toliko jaka da sam mislila kako mi od otkucaja srca odskače kosa na reveru sakoa. No, sve je to normalno, jer je nakon samo jedne probe uslijedilo moje prezentiranje vijesti uživo. Goriš u vatri, ali to je jedini način da izvršiš zadatak i da pokažeš znaš li ili ne znaš. Rad u informativnom programu na TV Alfa i BHT1 jednako je odgovoran. Informativa je dnevna produkcija i izvršavanje obaveza je identično.

U kojoj mjeri fakultet, u ovom slučaju konkretno FPN u Sarajevu, pripremi novinare za ono što ih zaista čeka u poslu?

Ne volim što mnogi omalovažavaju znanje koje smo stekli na FPN. Iz svog iskustva tvrdim da se posao uči kroz rad, ali da fakultetsko obrazovanje i znanje koje su nam profesori prenosili zaista pomaže u izgradnji sebe u ovoj profesiji. Dakle, ako u startu naučite kako treba pisati, izvještavati sa terena, prezentirati vijesti i slično, rezultat je više nego dobar. Svi misle da mogu biti novinari. Zbog toga nam profesija nije zaštićena, jer pravnik može biti novinar, a novinar ne može biti pravnik. No, nadam se da će jednog dana i to biti riješeno.

Na koji način uspijevaš uskladiti obaveze poslovne žene, domaćice, majke...?

To je pitanje za milion dolara (smijeh). Život poslovne žene, majke i domaćice nije nimalo jednostavan. Mnogo je obaveza koje me nakon osam sati rada na poslu čekaju kada dođem kući. Često znam reći da kad s posla krenem kući posao tek počinje. No, uz dobru organizaciju sve se stigne. Moj dječak Sami je prava dobrica. To me usrećuje i za njega i svog supruga trudim se sve stići. Ne žale se, znači da uspijevam u tome.

Kako ocjenjuješ današnju "voditeljsku scenu" u BiH?

Mlada sam da bi moja ocjena današnje TV scene bila mjerodavna. Mislim da lijep izgled prezentera ne treba biti osnova za obavljanje tog posla. Po meni, to je danas prioritet mnogih TV kuća. Taj segment je važan, ali ne i bitniji od čitanja s kontinuitetom, izgovaranja i sadržaja koji se prezentira. Meni lično je bitnije šta i kako govorim te da uz to, naravno, pristojno izgledam. Informativa je takva, nema tu jake šminke, modnih detalja, nakita, sve treba biti što decentnije, minimalnije, a akcenat treba biti na sadržaju vijesti. Izgovor je jako bitan, mi to u Javnom servisu, srećom, imamo od koga učiti.

Šta misliš o otvaranju novih TV kuća u našoj zemlji? Je li konkurencija dodatni poticaj da se radi kvalitetnije i kako se rad privatnih TV kuća odražava na Javni servis?

Otvaranje novih TV kuća je otvaranje novih radnih mjesta. To nam treba u sredini u kojoj je nezaposlenost tema broj jedan. Svako ima svoje mjesto u savremenom svijetu mass medija. To je prilika da dobijete publiku, samo je treba pametno i dobro iskoristiti. No, televizija je skup biznis. Radila sam kod privatnika i znam koliko treba proizvoditi da bi profit bio dobar. U Javnom servisu je to drugačije. Konkurencija je bitna, no teško da se, po mom mišljenju, bilo ko može mjeriti sa državnom televizijom.

Dosadi li ti stalno šminkanje, sređivanje, uređivanje frizure i oblačenje prije pojavljivanja pred kamerama? Poželiš li da se od svega odmoriš i kako to činiš?

To je dio posla kojim se bavim. Podrazumijeva se da trebate pristojno izgledati i za to vam, naravno, uvijek treba posebno vrijeme. Navikla sam. Nekada uživam u tome, ali poželim i odmor. Tada u laganoj garderobi i bez šminke uživam s porodicom u toplini doma, na planini, moru... Srećom imamo pravo i na godišnji odmor.

Idealan odmor za tebe predstavlja...?

Svaki trenutak sa svojim najmilijima. Suprug, sin, sestrične, seka, mama, prijatelji bez kojih je moj život nezamisliv... Promjena sredine mi prija, tako punim baterije za nove radne pobjede.

Jesi li stroga mama, čemu učiš svoje dijete i jesi li od onih majki opsjednutih higijenom, urednošću, tišinom...?

Nisam stroga, ali svoje dijete učim da zna šta je za njega dobro, a šta ne. Jednostavno, ne volim da se igra sa stvarima koje nisu za njega. Zabranjujem mobitele u njegovim rukama, to je nepotrebno. Ima dovoljno igračaka za svoj uzrast, a i prostora za igru, sve je njemu podređeno. Volim da je čist, mirisan, uredan. To mi je bitno i nadam se da u tome ne pretjerujem.

Pratiš li Sarajevo Film Festival i hoćeš li ove godine gledati neke od filmova? Koga bi od filmskih velikana voljela vidjeti u Sarajevu?

SFF je zaista poklon koji naš grad svake godine dobije. Pratim pojedine projekcije, tako će biti i ove godne. Kada je režija u pitanju, to nije moj teren, ali voljela bih na crvenom tepihu vidjeti Toma Cruisea, čisto da se uvjerim u ljepotu kojoj sam se divila.

Da nije ono što jeste Željana bi bila...?

Učiteljica. To je bio logičan slijed nakon završene Srednje učiteljske škole. No ljubav prema novinarstvu je prevagnula. Ne kajem se!