Potresna priča
92

Zdenko Jurilj predstavio film o sestrama Čuljak koje su 1985. pobijedile smrt

Piše: E. Lj.
U okviru Takmičarskog programa - dokumentarni film 24. SFF-a u Cinema Cityju je održana svjetska premijera filma "Sestre" kojim nam Zdenko Jurilj donosi priču o sestrama iz Širokog Brijega koje su pobijedile smrt i postale simbol hrabrosti u bivšoj Jugoslaviji.

Priča o sestrama, Šimi i Draženki Čuljak, je u januaru 1985. godine digla cijelu Jugoslaviju na noge, a ni publiku 24. Sarajevo Film Festivala nije ostavila ravnodušnom. Sestre Čuljak, tada tinejdžerke, krenule su iz planinskog sela prema Mostaru i na tom putu su po snježnoj mećavi upale u jamu duboku 15 metara. Bile su zarobljene sedam dana na temperaturi ispod 27 stepeni. Nakon što su ih pronašli lovci sestre su hitno prevezene u bolnicu u Beograd gdje su im amputirane potpuno smrznute noge.

"Moja filmska ekipa i ja smo u startu odlučili da nećemo raditi rekonstrukcijsku formu filma, jer je tržište prezasićeno tom formom. Išli smo ka poetskom dokumentarizmu i mislim da smo u tome i uspjeli. Svi kadrovi koje vidite u filmu su u službi metafore i daju gledaocima neku sliku toga šta su sestre Čuljak u januaru 1985. godine imale u svojim mislima", rekao je Jurilj nakon premijere.

Projekciji su prisustvovale i sestre Čuljak koje su danas prvi put pogledale film.

"Film je fantastičan. Mi nemamo nikakvih trauma, jer smo o svemu mnogo pričale. Danas živimo jedan sasvim normalan život u Kanadi"; rekle su Šima i Draženka Čuljak koje zrače nevjerovatnim optimizmom.

Ispričale su kako su krenule pješke prema Mostaru kako bi pomogle majci koja je radila kao spremačica u školi.

"Tada nije bilo telefona. Otac nas nije tražio jer je mislio da smo stigle, a majka je mislila da po tom nevremenu nismo ni krenule. Mislim da nas je osim medicine spasila i vjera. Da smo nekim slučajem bile same, ne vjerujem da bismo preživjele. Ovako smo hrabrile i grijale jedna drugu", rekle su.

Na mjestu na kojem su doživjele ovu nesreću, sestre Čuljak vratile su se nakon trideset godina.

"Šima nije išla cijelim putem, a ja sam išla do mjesta gdje smo upale. Kada sam ponovo tu bila mislila sam 'Gdje nam je pamet bila', ali zaista to u snijegu nije tako izgledalo. Planiram ovih dana ponovo otići", rekla je Draženka.