Legendarna bh. glumica
10

Zbog nje i danas zastanemo na reprizi "Vize za budućnost": Prije pet godina otišla je Nada Đurevska

I. B.
Nada Đurevska bila je glumačka legenda (Foto: Twitter)
Nada Đurevska bila je glumačka legenda (Foto: Twitter)
Legendarna bh. glumica Nada Đurevska zauvijek nas je napustila prije pet godina. Prisjetili smo se osobe zaslužne za ogroman doprinos razvoju naše kinematografije, ali i vrsne umjetnice uz koju smo se u isto vrijeme mogli smijati i plakati.

Đurevska je bila jedna od najpoštovanijih glumica na područjima bivše Jugoslavije, a uprkos surovosti svog posla, uspjela je u onom što neki nisu mogli ni neumorno se trudeći - da se nikada ne promijeni.

Skromnost, jednostavnost i duša puna dobrote, zračili su iz njene same pojave, a ono što nam je uspjela prenijeti putem malih ekrana, zauvijek će ostati neuništiva vrijednost po kojoj ćemo je pamtiti.

Dovoljno je reći da, ni danas kada naiđemo na po ko zna koju reprizu serije "Viza za budućnost", ne možemo, a da ne zastanemo kada ugledamo Nadino lice. Emitiranje serije završilo je 2008. godine.

Nada je rođena 8. januara 1952. godine u Skoplju, no već kao 6-godišnjakinja došla je u Sarajevo. Iako je završila srednju medicinsku školu, uplovljava u svijet glume, koju je naposlijetku i završila.

Iako je završila Srednju medicinsku školu, gluma je bila njen put (Foto: Twitter)
Iako je završila Srednju medicinsku školu, gluma je bila njen put (Foto: Twitter)

Njena bogata karijera prvenstveno se veže za pozorište. Prvi put je zaigrala u Čehovljevu "Višnjiku", gdje je tumačila Varju. Važno je istaći da je tokom rata igrala na sve tri scene sarajevskih pozorišta, a na daskama koje život znače provela je 40 godina. Ipak, većina je zapamtila upravo po ulogama u televizijskim serijama i filmovima.

Niti jedan bosanskohercegovački kultni film, počevši još od "Igmanskog marša" nije mogao proći bez Nadinog pojavljivanja. Najčešće se pojavljivala u ulogama majki gdje svojom izričitom nježnošću, blagonaklonošću, ali i humorom budila duboke emocije i "tjerala" gledatelje da se zaljube u nju.

Na daskama koje život znač provela je 40 godina(Foto: Twitter)
Na daskama koje život znač provela je 40 godina(Foto: Twitter)

Jedna od takvih, kojima nam je prenijela posebne emocije, je "Viza za budućnost". Iako je serija humorističnog karaktera, Mubera (Đurevska) je bila od onih likova koji su gledateljima uspjeli prenijeti osjećajnost i dušu. Gotovo da ne postoji osoba koju nije osvojila.

U višenagrađivanom filmu "Grbavica" pojavljuje se kao tetka Safija koja svojim savjetima pokušava prodrijeti do Esme, majke tinejdžerke koju je rodila nakon što je silovana u ratu.

Bila je protagonistica u filmu "Hasanaginica" reditelja Aleksandra Jevđevića, a čiji je scenarij pisao cijenjeni književnik Alija Isaković. Tamo je emotivno utjelovila snagu i dostojanstvo bosanske žene, te bol koja je rasplakala mnoge gledatelje.

Neka od ostvarenja u kojima je također glumila su: "Miris dunja", "Od zlata jabuka", "Moj brat Aleksa", "Kod amidže Idriza", "Dobro uštimani mrtvaci", "Nebo iznad krajolika", "Čovjek koji je znao gdje je sjever a gdje jug"...

Igrala je u mnogobrojnim televizijskim serijama i dramama, kao i u nizu filmova bh. hrvatske, srpske i makedonske kinematografije. Lista svih njenih uloga i ostvarenja, uistinu je impresivna.

Bila je poznata po svojoj skromnosti i dobroti duše (Foto: Twitter)
Bila je poznata po svojoj skromnosti i dobroti duše (Foto: Twitter)

Nada je dobitnica velikog broja nagrada, među kojima je Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra MESS 2002. godine. Godine 2004. uručena joj je Plaketa Grada Sarajeva nakon što je predstavom "Višnjik" Narodnog pozorišta Sarajevo obilježila 30 godina umjetničkog rada. Također, dobitnica je i Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva, 2014. godine.

Tu priliku Đurevska je iskoristila da najavi povlačenje sa scene, nakon 40 godina rada.

"Ova nagrada je takva da briše sve uspjehe i neuspjehe, sve tuge, radosti, sve snove, pravde i nepravde na ovom mom često teško prohodnom putu, ali na putu na kojem mi je bilo najvažnije sačuvati ljudsko lice", poručila je tada.

Nada je preminula 13. septembra 2017. godine(Foto: Twitter) (Foto: Klix.ba)
Nada je preminula 13. septembra 2017. godine(Foto: Twitter) (Foto: Klix.ba)

Preminula je tri godine kasnije, dana 13. septembra 2017. godine, a njen odlazak ostavio je veliku prazninu, ali i neporecivu činjenicu da nas je napustila osoba koju će rijetko ko dostići u budućnosti.