Film/TV
0

Završio Treći međunarodni festival dokumentarnog filma - Zagrebdox

FENA
Dodjelom nagrada sinoć je u Studentskom centru u Zagrebu završio Treći međunarodni festival dokumentarnog filma - ZagrebDox, na kojem je od 26. veljače bilo prikazano 120 filmova, od kojih šezdesetak u natjecateljskom programu.

Ruski film "Civilni status" Aline Rudnickaje dobitnik je nagrade "Veliki pečat" u međunarodnoj konkurenciji, a srpski "Europa preko plota" Želimira Žilnika u regionalnoj konkurenciji.

Posebna priznanja u međunarodnoj konkurenciji dobili su armenski film "Priča o ljudima u ratu i miru" Vardana Hovhannisyana te finski film "Čovjek nije otok" Sonje Linden.

U regionalnoj konkurenciji posebna priznanja dobili su njemačko-rumunjski film "Selo čarapa" Ileane Stanculescu i Klaudie Begic, srpski "Nacionalni park" Dragana Nikolića, hrvatski "Posljednji autohtoni Petrović" Damira Terešaka i makedonski "Makedonski san: Djevojčica i njezina harmonika" Biljane Garvanlieve.

Nagradu "Mali pečat" za najbolji film autora do 30 godina dobila je slovenska redateljica Petra Seliškar za film "Babice revolucije".

Ove su godine uvedena dva nova festivalska programa - "Zavjera" i "Auto-dox", a veliku je posjećenost imao "Kontroverzni Dox".

Među ostalim, prikazana je retrospektiva filmova američkog redatelja Errola Morrisa, 14 dokumentaraca s ovih prostora koji su završili u bunkeru i izbor suvremenoga indijskog dokumentarnog filma.