Sjajna glumačka postava
5

Završeno snimanje filma "Dječaci iz ulice Marksa i Engelsa"

Klix.ba
Ana Sofrenović i reditelj Nikola Vukčevića
U Londonu je nedavno završeno snimanje filma "Dječaci iz ulice Marksa i Engelsa" u režiji Nikole Vukčevića. U filmu glume veliki regionalni glumci među kojima su Ana Sofrenović, Emir Hadžihafizbegović, Branimir Popović, Momčilo Otašević, Petar Božović, Nebojša Glogovac, ali i glumci u usponu, među kojima su hrvatski glumac Goran Bogdan i crnogorska mlada glumica Branka Stanić.

Snimanje filma koji govori o dvojici braće i njihovim životnim putevima, je okončan, a slijedi posao u montaži.

Film "Dječaci iz ulice Marksa i Engelsa" govori o braći Stanku (30), koji prvi put u životu treba da ubije čovjeka, i njegovom bratu Voji (16) koji upravo tog dana treba prvi put voditi ljubav. Putevi dvojice braće će se istog dana ukrstiti nekoliko puta na neobičan način, a njihov bratski odnos će biti stavljen na probu. Film je nastao adaptacijom poznatog dramskog komada srbijanskog scenariste i reditelja Đorđa Milosavljevića – Instant seksualno vaspitanje, prema scenariju koji potpisuju Milica Piletić i reditelj Vukčević.

Svaki od likova, u tumačenju vrsnih glumaca, baca svjetlo na historijske vihore koji su obilježili posljednjih 20 godina. Majka (Ana Sofrenović) glavnog junaka je žena koja je donijela tešku odluku sa čijim posljedicama živi - prijavila je sina policiji, birajući između toga da on okrvavi ruke ili da završi u zatvoru.

To je, naravno, dovelo do veoma loše komunikacije među njima čitavih 15 godina (rezultat je i petnaestogodišnji život njenog sina u Londonu). Pritom, ona je žena koja je početkom devedesetih pripadala višem srednjem sloju, a sada jedva preživljava radeći teške fizičke poslove.

Život glavnog junaka, kojeg igra Goran Bogdan, hrvatski glumac u usponu, na poseban je način obilježen i određen - balkanskim usudom. Bogdan je u drugom segmentu snimanja zamijenio mladog crnogorskog glumca u usponu Momčila Otaševića koji je u prvom dijelu snimanja filma tumačio glavnu ulogu. Razlog zamjene je, kako je objasnio reditelj Vukčević, protok vremena od 15 godina, budući da je Otašević igrao ulogu Stanka u razdoblju 1991.-1993.

Lik kojeg tumači Emir Hadžihafizbegović transformiše se od prijatelja porodice glavnog junaka do nekoga ko je na tragičan način definisao njihovu sudbinu, od nekog ko veliča komunističke ideale do tranzicionog liberalnog kapitaliste. I Hadžihafizbegović je svoju ulogu snimao iz dva segmenta, a u produkciji filma veoma poštuju način na koji se ovaj bosanskohercegovački glumac odnosio prema ovom projektu i ulozi.

"Ovo je film o teškim izborima i snazi pojedinca, film o ljubavi i osveti, o Balkanu i nekim dječacima iz ulica naše mladosti, ali i film o našim roditeljima i njihovoj snazi da nas u godinama tranzicije izvedu na pravi put", rekao je Nikola Vukčević.

Istakao je da je riječ o kvalitetnom materijalu i vjeruje da je zajedno sa sjajnom glumačkom ekipom učinio pravu stvar.