Film/TV
0

Završeno snimanje filma "Čuvari noći" Namika Kabila

Sarajevo-x.com
Namik Kabil
Namik Kabil
Snimanjem posljednje scene, u nedjelju 06. travnja/aprila, pro.ba, filmska produkcija Centra za savremenu umjetnost Sarajevo, privela je kraju snimanje dugometražnog filma "Čuvari noći" scenariste i reditelja Namika Kabila.

Nakon sedamnaest noći rada, ekipa filma "Čuvari noći" je jučer odradila prvi i jedini dan dnevnog snimanja i tako završila rad na još jednom bosanskohercegovačkom filmu. Film "Čuvari noći" snimljen je u potpunosti na lokacijama u Sarajevu, a većinski u salonu namještaja Malagić i robnoj kući Unipromet.

Autorsku ekipu predvodio je reditelj Kabil, a uz njega su bili direktor fotografije Vladimir Trivić, scenografkinja i kostimografkinja Sanja Džeba, šminkerica Vesna Trogrančić, te montažer Timur Makarević. Uloge u filmu ostvarili su Vahid Piralić, Milan Pavlović, Haris Alić, Belma Lizde-Kurt, Mediha Musliović, kao i reditelj Kabil. Producentica filma je Amra Bakšić Čamo.

"Čuvari noći" je film koji govori o telepatskim vezama među ljudima, o daljinskoj komunikaciji između Mahira, noćnog čuvara u salonu namještaja i njegove supruge Žeraldine. Mi pratimo Mahira u toku jedne noći, dok djeli trenutke tišine i zamišljenosti sa Brizlom, čuvarom u susjednom salonu sanitarija.

Film "Čuvari noći" je film o tome kako nevidljive kopče postaju vidljive. Ta vidljivost nevidljivog trenutak je u kojem se film raspetljava, ali telepatske veze ostaju i onda kada ih postanemo svjesni, čime njihova misterioznost ne jenjava. Naprotiv.

Film "Čuvari noći" nastaje u produkciji SCCA/pro.ba, a podržan je od Federalnog ministarstva kulture i sporta, Kantonalnog ministarstva kulture i sporta, te Fondacije za kinematografiju. Film je produkcijski realizovan u saradnji sa domaćim kompanijama Malagić d.o.o., Živinice i Unipromet d.d., Sarajevo.