Posjetitelji uživali
33

Završen 2. Avantura Film Festival Avant&Una: Grand Prix za "Bugarski san"

B. R.
Foto: Avantura Film Festival Avant&Una
Foto: Avantura Film Festival Avant&Una
Drugi Avantura Film Festival Avant&Una završen je sinoć. Brojni sadržaji ispunili su i posljednji dan Festivala, koji je počeo press konferencijom u 12 sati, na kojoj su govorili Jasmin Duraković, Senad Bašić i Vanesa Glođo. Nakon press konferencije, ekipa Festivala družila se na Štrbačkom Buku, saopćeno je.
Poslije kratkog predaha, program se nastavio, pa je festivalska publika mogla uživati u prvoj epizodi dokumentarnog serijala "Nacionalna klasa" autora Jasmina Durakovića u produkciji Depo BiH. O pilot epizodi serijala "Zatvorena Ilidža", ali i kompletnom projektu govorio je autor projekta , te autor moderator Tarik Karačić.

Prikazani su inserti novog bosanskohercegovačkog filma "Praznik praznine". Film je savremena drama - krimić o čovjeku koji odluči da traži ljude kojima je pozajmljivao knjige tokom života. Projekat su predstavili scenarist i režiser filma Jasmin Duraković, glavni glumac Senad Bašić i glumica Vanesa Glođo.

Prije početka ceremonije zatvaranja publiku je zabavio sarajevski elektro pop bend Booox u sastavu Mirza Golo i Berin Tuzlić. U večernjim satima je upriličena dodjela nagrada i zvanična ceremonija zatvaranja Festivala.

Na samom početku publici se obratio direktor Mirsad Ćatić, koji se zahvalio svim prisutnim, te svima koji su učestvovali u uspješnoj realizaciji Festivala.

U takmičarskom programu Bihać Avantura Film Festivala Avant&Una bilo je 20 filmova koji su se borili za nagradu. Grand Prix je "Unska sirena" koju je uradio Adis Fejzić , poznati bosanskohercegovački umjetnik, dok je izvedbu uradila Ljevaonica umjetnina Jurkić, koju vodi poznati kipar Anto Jurkić.

Omladinski žiri u sastavu Medina Spahić, Chiara Šurlan i Hasan Sušić donio je sljedeće odluke:

  • Nagrada za najbolji kratki igrani film dodjeljuje se filmu "Sreća", režisera Nedima Karalića;

  • Nagrada za najbolji self made uradak dodjeljuje se filmu "Deep Blue Something: Breakfast at Tiffany's“, režisera Cornona J. Kedra;

  • Nagrada za najbolji turistički film dodjeljuje se filmu "Advent sa Kolumbinama, Zagreb, Hrvatska & New York City, SAD".

Nagradu za film "Sreća" režiseru Nedimu Karaliću uručio je predsjednik omladinskog žirija Hasan Sušić, dok će nagrade za filmove "Deep Blue Something: Breakfast at Tiffany's" i "Advent s Kolumbinama, Zagreb, Hrvatska & New York City, SAD" biti naknadno uručene.

Stručni žiri u sastavu Senad Bašić, Vanesa Glođo i Miro Barnjak dodijelio je sljedeće nagrade:

  • Nagrada za najbolji kratki film dodjeljuje se filmu "Sreća", reditelja Nedima Karalića, koju je uručila Vanesa Glođo;
Foto: Avantura Film Festival Avant&Una
Foto: Avantura Film Festival Avant&Una
  • Nagrada za najbolji dugometražni igrani film dodjeljuje se filmu "Mater" režisera Jure Pavlovića, a nagradu je uručio umjetnički selektor Festivala Jasmin Duraković producentu filma Srđanu Šarencu;

  • Grand Prix Festivala dobio je Srđan Šarenac za film "Bugarski san", a nagradu je uručio direktor Festivala Mirsad Ćatić.

Posljednje Drive In/Open Air Preminger se održao odmah po završetku ceremonije zatvaranja, te je publika imala priliku pogledati film Pietra Marcella "Martin Eden" koji je na nagrađen Venecijanskom festivalu.

Foto: Avantura Film Festival Avant&Una
Foto: Avantura Film Festival Avant&Una

Posjetioci su četiri dana imali priliku uživati u izuzetnim takmičarskim filmovima, specijalnom programu i prirodnim ljepotama grada Bihaća. Dobra organizacija, pozitivna i domaćinska atmosfera doprinijeli su da se Festival nesmetano održi, uz poštivanje svih epidemioloških mjera, uprkos pandemiji i vremenskim nepogodama.

Foto: Avantura Film Festival Avant&Una
Foto: Avantura Film Festival Avant&Una

Drugi Bihać Avantura Film Festival Avant&Una je imao odjeka u cijeloj Bosni i Hercegovini zahvaljujući medijima koji su ove godine vrijedno pratili Festival.

Foto: Avantura Film Festival Avant&Una
Foto: Avantura Film Festival Avant&Una

Posebne zahvale idu pokroviteljima i sponzorima Festivala bez kojih realizacija ne bi bila moguća, saopćio je organizator.