27. čarolija je završena
619

Zatvoren je Sarajevo Film Festival: Osmodnevnu filmsku priču zaključio "Toma"

L. K.
Premijera filma (Foto: I. Š./Klix.ba)
Premijera filma "Toma" (Foto: I. Š./Klix.ba)
Premijerom filma "Toma" okončan je 27. Sarajevo Film Festival, događaj koji u mjesec august donosi posebnu čaroliju. Iza nas je osam dana ispunjenih brojnim filmskim projekcijama, druženjima, smijehom i mnoštvom koncerata koji su održani u centru Sarajeva.
Osmodnevnu festivalsku čaroliju otvorio je film "Deset u pola" bh. reditelja Danisa Tanovića, ostvarenje koje je već prve noći oduševilo publiku u Sarajevu i Mostaru. Zbog velikog interesovanja publike rasprodate su sve projekcije koje su zakazane za ostatak festivala, zbog čega su organizovana dodatna prikazivanja filma.

Nakon prošlogodišnjeg virtuelnog izdanja - vratili smo se u kino dvorane i ljetna kina. Publika je imala priliku uživati u sjajnim ostvarenjima bosanskohercegovačke, regionalne i svjetske kinematografije. Osim toga, predstavljen je i program TV serije, te su prvi put dodijeljene nagrade Srce Sarajeva za ovu kategoriju.

Sinoć su u Narodnom pozorištu Sarajevo dodijeljene nagrade Srce Sarajeva, a najboljim filmom 27. izdanja proglašeno je njemačko-austrijsko ostvarenje "Great Freedom" Sebastiana Meisea.

Večeras je po prvi put prikazan i srbijanski film "Toma" o legendarnom pjevaču Tomi Zdravkoviću, a crvenim tepihom prošetali su se i reditelj Dragan Bjelogrlić, muzički producent filma Željko Joksimović te glumci: Milena Radulović, Tamara Dragičević, Petar Benčina i Milan Marić.

U kinu na Metalcu gdje je održana premijera tražila se stolica više te su organizatori netom prije početka filma unosili desetine stolica kako bi svi zainteresovani mogli pogledati film.

Mirsad Purivatra (Foto: I. Š./Klix.ba)
Mirsad Purivatra (Foto: I. Š./Klix.ba)

Prije same premijere prisutnima se obratio direktor SFF-a Mirsad Purivatra.

"Ono što moram prvo reći jeste to da smo u svim ovim proteklim godinama na neki način bili, ja bih rekao ne samo komentarisani, već i optuživani - da svaka suša završava sa SFF-om. Dakle bio je ovo festival znan da ima dosta kišnih dana, pa evo ovog puta smo išli svih 8 dana na našem open airu i zaista mi je drago da večeras vidim ovakav interes za posljednju projekciju na našem festivalu".

Purivatra je kazao kako se festival završava "svjetskom premijerom filma režisera, glumca i dragog gosta koji nam dolazi u Sarajevo već više od dvije decenije kao gost SFF-a, a inače i duže".

Zbog toga je zamolio publika da sačeka odjavu filma kako bi pozdravili glumačku ekipu koja je večeras prisutna.

"Želio bih da vam se zahvalim vama jer mi smo kao organizatori festivala učinili sve da vratimo kino, onoliko koliko možemo publiku u kina, vi ste nam odgovorili i svi zajedno smo vratili život na ulice Sarajeva poslije dugih skoro 20 mjeseci pandemije. Hvala vam svima što ste bili ovoga divnog putovanja", poručio je za kraj direktor Mirsad Purivatra.

Po završetku filma prolomio se gromoglasan aplauz, a zatim se ekipa filma poklonila publici na Metalcu i uputila riječi zahvale na podršsci i velikom interesovanju.