Godinama bez ideja
250

Zašto su kvizovi nestali iz programa javnih RTV servisa u BiH

S. Grebović
Edukativni programi bi u svakoj zemlji, pa tako i u našoj, trebali biti zastupljeni u velikoj mjeri i prikazivani u udarnim terminima javnih RTV servisa, ali u Bosni i Hercegovini to već odavno nije slučaj.

Kvizovi danas, kao sastavni dio edukativnog programa, bar što se tiče javnih RTV servisa u Bosni i Hercegovini (BHT, FTV i RTRS), jednostavno ne postoje. Naprosto su iz nekog nepoznatog razloga nestali iz njihovih TV shema, a ništa drugačija slika nije ni kod privatnih TV kuća.

Stariji gledaoci se sjećaju kvizova kao što su "Šta je tu je", "Upitnik", "Popokatepetl" i drugi. Prvonavedeni "Šta je, tu je" bio je vjerovatno najpoznatiji kviz u kojem je uživao veliki broj gledatelja pored malih ekrana.

Prikazivao se početkom 2000-tih u programu Federalne televizije u serijalima od 13 do 40 epizoda, a voditeljice ovog kviza bile su Alma Abdagić i pokojna Segmedina Srna.

Možda i najbolji odgovor na ovo pitanje za portal Klix.ba dao je Mehmed Agović, bivši direktor BHRT-a i jedan od ratnih direktora RTVBiH. Istaknuti sarajevski novinar to ogleda kroz dva problema.

"Prvi od njih je hronični nedostatak novca za tako zahtjevne projekte, a drugi kriza autorskog rada. Mišljenja sam da jednostavno nema kvalitetnih autora koji mogu napraviti program ovakvog formata, koji bi bio prihvatljiv za sve uzraste", mišljenja je Agović.

Zakon o javnim RTV servisima je prema ovoj tematici kristalno jasan.

Najmanje 40 posto objavljenog igranog, dokumentarnog i drugog programa BHRT-a mora biti izvorno proizveden u vlastitoj produkciji ili putem komisione nabave od članica JRTV sistema BiH - na službenim jezicima koji se koriste u BiH, u jednakom omjeru. Od toga, najmanje 50 posto moraju biti audiovizualna djela igranog, dokumentarnog, animiranog ili zabavnog sadržaja, čija je uloga, u osnovu, edukativna.

Sa druge strane, situacija u Hrvatskoj i Srbiji je mnogo, mnogo drugačija. U obje zemlje se na televizijama sa nacionalnim ferkvencijama, praćen velikom gledanošću, emituje planetarno popularni kviz "Potjera".

Hrvatska i srbijanska verzija ovog kviza dugi je niz godina zastupljena je u programima javnih servisa ovih zemalja i emituje se u udarnim terminima.

Jedan od lovaca u "Potjeri", Dean Kotiga, prije par dana najavio je početak emitovanja novog kviza na susjednom TV servisu. Riječ je o hrvatskoj verziji popularnog kviza "Beat The Chasers".

U ovom showu takmičari pokušavaju pobijediti grupu lovaca kako bi osvojili velike novčane nagrade. Ovaj format igre već je vrlo popularan u Australiji, Finskoj, Nizozemskoj i Španiji, a pokrenut je u Ujedinjenom Kraljevstvu na televizijskoj mreži ITV.

Na HRT-u se osim "Potjere" već jako dugo emituje i svima dobro poznati "Ko želi biti milijunaš", koji uređuje i vodi Tarik Filipović.

Gledaoci na srbijanskom RTS-u svoje znanje mogu testirati u poznatoj "Slagalici", kvizu "Stigni me ako znaš" i "Maloj školi 202", "NTC" kvizu i drugim.

S obzirom na to da u regionu ovakve kvizove otvorenih ruku dočekuju i gledaoci i TV mediji, ostaje nejasno zašto javni TV operateri u Bosni i Hercegovini na neki način izbjegavaju kvizove u svojim programima koje popunjavaju nepopularnim i već odavno "izlizanim" turskim serijama i reprizama dugovječnih filmskih ostvarenja.