Historija kao realnost
0

Žalicin film "Tuđa krv" košta 2,8 miliona eura

SRNA
U Novom Sadu danas je promovisan koprodukcioni filmski projekat pod nazivom "Tuđa krv", koji prvi put u istoriji evropske kinematografije otvara temu položaja "folksdojčera" u pokrajini od 1937. do 1947. godine.

Jedan od koproducenata Dragan Bjelogrlić, koji glumi u ovom filmu, rekao je novinarima poslije promocije da će, prema prvim procjenama, projekat koštati oko 2,8 miliona eura.

"Ukoliko se kriza nastavi, apetite ćemo smanjiti. U svakom slučaju u koprodukciji, osim Srbije, učestvuju BiH, Austrija i Njemačka. U finasiranje će se po svemu sudeći uključiti i producentske kuće iz Hrvatske i Mađarske", rekao je Bjelogrlić.
    
On je dodao da će "Tuđa krv" nastojati da realno prikaže osjetljive istorijske činjenice, ali da će "akcenat filma biti na ljudskoj priči".
    
Reditelj iz BiH Pjer Žalica, kome je povjerena režija tog filma, istakao je da u Evropi ne postoji društvo u kome se ljudima nije dešavalo nešto loše.
    
"Ljudima su se događale nesreće i u onim društvima koja zovemo idealnim. Ono što je važno jeste koliko su ta društva spremna da se suoče s tim lošim vremenima u kojima su se ljudima dešavale teške traume. Ovaj film upravo to pokazuje", rekao je Žalica.
    
On smatra da je bavljenje istorijom važno zbog sadašnjosti i da je zato veoma bitno da film kroz položaj "folksdojčera" oslika historijska zbivanja u Vojvodini da bi se na pravi način bavili današnjim, veoma sličnim problemima, koji se dešavaju ljudima.
    
Scenario filma "Tuđa krv" potpisuju Đorđe Milosavljević, Ranko Božić, Pjer Žalica i njegov brat Antonije.
    
Snimanje "Tuđe krvi", čiji je pokrovitelj Izvršno vijeće Vojvodine, trebalo bi da počne na jesen ove godine, a prikazivanje krajem 2010. godine.