Nastavak u septembru
144

Zaključena prva sezona Postcasta: 15 gostiju, 14 emisija i sjajan tim voditelja

L. K.
Postcast, koji je nastao u jeku pandemije koronavirusa, završio je prvu sezonu nakon uspješno emitovanih 14 podcast epizoda. Razgovaralo se o pozorištima, filmovima i umjetnosti, a organizatori najavljuju da druga sezona stiže već početkom jeseni.

Ideja je nastala u martu 2020. godine iz želje studenata da se u javnom diskursu Bosne i Hercegovine pojavi ovakav podcast u kojem će oni razgovarati sa ostvarenim umjetnicima iz svijeta pozorišta i filma. Pokrenuli su je organizatori pozorišnog studentskog festivala Postfest.

"Željeli smo iskoristiti mogućnost da na ovakav način za vrijeme pandemije razgovaramo sa osobama sa kojima ne bismo imali priliku govoriti uživo", kazali su iz Postfesta.

Zaključno sa 14. emisijom koja je emitovana prošle sedmice, u prvoj sezoni programa Postfesta gostovali su: Senad Bašić, Selma Spahić, Tarik Filipović, Bobo Jelčić, Jadranka Đokić, Bojana Gregorić Vejzović, Miloš Biković, Branko Đurić Đuro, Jasna Đuričić, Boris Liješević, Boris Isaković, Tena Štivičić, Miraj Grbić, Asja Krsmanović i Mirza Skenderagić.

Na ovaj način dodatno su promovisane različite vrste umjetnosti, dodaju organizatori, što je bio glavni cilj pokretanja podcasta.

"Čini se da u našoj državi niko ne dobija dovoljno podrške i pažnje, pa se različite dobne generacije i odlučuju na odlazak iz zemlje. Kultura sigurno ne dobija dovoljno podrške jer ako znamo da su naše predstave i filmovi imali veliki uspjeh u svijetu, onda je sigurno da nekome nije u interesu da energiju ali i sredstva ulaže u takve projekte. Imamo velike festivale kao što je teatarski festival MESS, Sarajevo Film Festival, Jazz Fest Sarajevo, što govori o tome da imamo sposobne ljude koji su u stanju da se izbore sa okolnostima u kojima se nalazimo i da bi manjim naporom političkih pojedinaca situacija mogla biti znatno bolja", kaže Zlatko Sofović, direktor Postfesta.

No, generacija koja organizuje Posfest rođena je i odrasla u ovakvim okolnostima i jasno je da ne vrijedi govoriti o tome koliko im je teško, nastavlja objašnjavati.

"Naprotiv, mi smo se uspjeli organizovati i pokrenuti pozorišni studentski festival, a sada imamo i podcast. Vrijedi napomenuti da vrijednost festivala Postfest leži u tome što su ga organizovali studenti ASU uz pomoć Otvorene scene Obala. Takođe, ovakvog festivala u našoj državi nije bilo trideset godina i vjerujemo da je ovo zdraviji početak za student ali i mlade osobe u Bosni i Hercegovini", kaže Sofović.

Teme i sagovornike nerijetko su birali voditelji, koji su vrlo rado preuzimali organizacijski dio posla. Na Postcastu je posljednja tri mjeseca radilo deset studenata ASU, a svi oni ujedno su i članovi organizacijskog tima Postfesta koji su pripremali uporedo.

"Emisije su vodili: Iva Šimić, Tarik Džinić, Harun Ćehović, Emina Kovačević, Gabrijel Lazić i Mina Vavan, dok je za dizajn bio zadužen Ahmet Prohić. Reakcije su bile sjajne, vrlo pozitivne! Zadovoljni smo brojem pregleda, ali i medijskom pažnjom. Naše sagovornike pronalazimo na različite načine, a činjenica je da su osobe iz struke otvorene za ovakve razgovore i projekte sa studentima jer su svjesni da nam je ovakvo nešto potrebno", zaključuje Sofović.

Postcast sa emisijama nastavlja u septembru 2020. godine, najavljuje, a cijeli tim Postfesta raduje se nastavku rada na podcastu, kao i razgovorima s velikim imenima regionalne glumačke scene.