Indija
0

VIDEO / Zabranjeno prikazivanje seksi reklama za dezodoranse

Sarajevo-x.com
Televizijskim kanalima u Indiji zabranjeno je prikazivanje otvoreno seksualnih reklama za dezodoranse u kojima se prikazuju privlačne mlađe žene požudnim pričama.

Kanali imaju pet dana da izmijene ili prestanu emitovati uvredljive reklame.

"Reklame su pune poruka usmjerenih ka požudnim instinktima muškaraca", navodi se u saopćenju indijskog ministarstva informisanja.

Kompanije zahvaćene ovom odlukom nisu se oglasile.

Iz ministarstva su kazali da reklame vrijeđaju pristojnost, da su vulgarne i sugestivne, te da šalju tajnu poruku da ovi proizvodi "seksualno uzbuđuju žene".

Kazano je da su žene prikazane kako "požudno proganjaju muškarce koji su se namirisali dezodoransom". Reklame su, navodi se, prekršile propisana pravila u kojima se navodi da "kablovski operateri moraju obezbjediti estetski prikaz ženstvenosti u okviru normi dobrog ukusa i pristojnosti".

Nekoliko reklama je sporno, a u jednoj od njih je ženskoj osobi miris dezodoransa toliko privlačan da počinje skidati svoju odjeću.

Ministarstvo je preporučilo indijskom vijeću za standard reklamiranja (ASCI) da osigura izmjene ili prekid emitovanja u roku od pet dana.

Iz ASCI-ja kažu da su primili veliki broj pritužbi na reklame za dezodoranse u posljednje dvije godine.

Brendovi koji su pogođeni ovom odlukom uključuju Wild Stone, Addiction Deo i Axe.

Prošle godine ministarstvo je kaznilo Fashion TV (FTV) suspenzijom od 10 dana zbog prikazivanja manekenke u toplesu.