U okviru 27. SFF-a
99

Wim Wenders održao masterclass predavanje u Narodnom pozorištu

N. O.
Masterclass Wima Wendersa (Foto: I. Š./Klix.ba)
Masterclass Wima Wendersa (Foto: I. Š./Klix.ba)
Wim Wenders ovogodišnji je dobitnik nagrade Počasno Srce Sarajeva, a nakon jučerašnjeg druženja sa muzičkom zvijezdom Bonom i premijernog prikazivanja restaurirane verzije filma "Hotel od milion dolara", danas je održao i masterclass predavanje.

Wenders je prisutnima u sarajevskom Narodnom pozorištu prenio dio svog znanja i iskustva u režiji i filmu, a istovremeno sa nagradom Počasno Srce Sarajeva u rediteljevu čast se u okviru programa "Tribute to" tokom trajanja festivala organizuju projekcije njegovih najuspješnijih filmova.

Masterclassu je prisustvovao i direktor Sarajevo Film Festivala, Mirsad Purivatra.

Wenders se u Sarajevo vratio deset godina nakon svoje prve posjete festivalu: 2011. godine predstavio je svoje revolucionarno 3D filmsko ostvarenje "Pina", dugometražni dokumentarni omaž legendarnoj koreografkinji Pini Bausch (1940-2009), nominiran za Oskara.

I te godine, na 17. izdanju Sarajevo Film Festivala (2011.) Wenders je održao predavanja učesnicima Talents Sarajevo, obrazovnog programa koji je Sarajevo Film Festival organizirao u saradnji s Berlinale Talents i Međunarodnim filmskim festivalom u Berlinu.