Recenzija
7

"Watchmen" je nova HBO serija za koju možemo reći da nikada ništa slično nije snimljeno

Piše: Ines Mrenica
(Ovaj tekst sadrži spoilere!) Bezvremenski kontekst stripa "Watchmen" ("Čuvari") HBO je iskoristio kreiravši devet epizoda mini serije koju je nemoguće svrstati u određeni žanr, jedino što možemo je reći da nešto slično nikada nije snimljeno i pritom ne pretjerati.

Subverzivna ekranizacija distopijskog stripa “Watchmen” vodi nas u Ameriku čiji je predsjednik Robert Redford. Tiranija, rasizam i maskirani antiheroji na HBO dolaze jednom sedmično uz industrial zvuke glavnog čovjeka grupe Nine Inch Nails.

S neba padaju lignje, Bog nakon smrti ide u pakao, a maska je rekvizit koji skriva traumu. Policajci se bore protiv rasističkih terorista koji na maskama imaju Rorshchahove mrlje. Nalazimo se u konzervativnoj Tulsi u Oklahomi u kojoj se 1921. godine dogodio pokolj nad Afroamerikancima nakon što je navodno jedan tamnoputi mladić silovao bjelkinju. To je distopijski svijet alternativne realnosti u kojoj je Robert Redford predsjednik Amerike.

Kreator serije je Damon Lindelof ("Lost", "The Leftovers"), a sjajan soundtrack Trenta Reznora i Atticusa Rossa, članova benda Nine Inch Nails, nešto je što će vas uvesti u distopijsku realnost koju najbolje opisuju industrial i metal rock. Podsjećanja radi, Reznor je radio soundtrack za Lynchov “Lost Highway” (1997.), kojeg je obilježio izvrstan odabir gotovih pjesama ali i samog, namjenski rađenog scora. Muzika i poseban kolorit “Watchmena” u kojem dominira žuta boja (referenca na žutog smajlija) kreiraju hpnotizirajući audio-vizuelni stimulans.

U sve to će vas u samo dvije minute uvjeriti scena isljeđivanja u kapsuli. Ispitivanje vodi maskirani policajac koji nosi specifičnu masku zbog koje ga zovu “Ogledalo”. “Kako biste se osjećali da me vidite kako praznim crijeva na američku zastavu?” jedno je od pitanja uz pomoć kojih se promatraju zjenice ispitanika i utvrđuje pripadnost klanu bijelih supermacista “Sedma konjica”.

Regina King kao Sister Knight
Regina King kao Sister Knight

Rasizam je produkt neriješenih računa iz burne rasne američke prošlosti, a u seriji se vrlo vješto isprepliću stvarni faktografski podaci i njihove posljedice koji su pokretači radnje likova koje pratimo. Glavni ženski lik Angela Abar, alias heroina Sister Knight (oskarovka Regina King), istražuje vlastitu prošlost, ali i ubistvo prijatelja i šefa policije u Tulsi Judda Crawforda kojeg igra izvrsni Don Johnson. Nekadašnji detektiv-ljepotan koji je rješavao slučajeve u seriji “Poroci Majamija” nosi istu onu šarmantnu autoroniju i karizmu.

Don Johnson kao šef policije
Don Johnson kao šef policije

Strip

Osamdesetih godina, u vrijeme zabrinutosti oko Hladnog rata, nastaje jedan od najboljih stripova svih vremena, DC-jevi “Čuvari”, čiji su autori Alan Moore i Dave Gibbons (ilustrator) izvrnuli koncept superjunaka. “Čuvari” su smješteni u alternativnu historiju SAD-a gdje su kostimirani osvetnici i slični superjunaci zakonom zabranjeni te natjerani ili da se penzionišu ili da rade za vladu. Protagonisti istražuju ubistvo jednog njihovog bivšeg člana, kao i zavjeru jednog lika koji pokušava spriječiti Treći svjetski rat i ujediniti svijet kako bi zavladao mir.

"Watchmen" DC

Tik-tok

Serija “Watchmen” preuzima koncept priče u kojoj su "superheroji" zabranjeni zbog svojih nasilnih metoda, ali se uprkos tome neki od njih okupljaju kako bi započeli revoluciju, dok je drugi pokušavaju zaustaviti. Zlo je u Americi mutiralo i ogleda se u mržnji, u perverznim vicevima o Bogu, dok se djecu ispred televizijskih ekrana miče kao da ih od tamo vrebaju najgore scene zločina. To je vrijeme u kojem je nagledaniji TV show “American Hero Story”, kao parodija na kultni program “American Horror Story”. U tom svijetu je sve već izgubljeno pa se identitet može zaštititi još jedino na fizički način, uz pomoć maski.

"Watchman", HBO

U seriji se ne pojavljuje lik Rorschacha, moralnog apsolutiste koji se u stripu nemilosrdno borio protiv kriminala. Njegova maska je zapravo konstantno preoblikovana mrlja tinte koja predstavlja poznati psihotest, a u crno-bijeloj kombinaciji maske je sadržan njegov osjećaj za moralnost. Dobro i zlo su dvije krajnosti i postoji samo crno ili bijelo, bez sive alternacije.

Lik Rorschacha pojavljuje se i u filmskoj verziji stripa “Watchmen” iz 2009. godine koju je režirao Zack Snyder. Prije tačno deset godina fanovi stripa su dočekali hvale vrijedan film koji je uspio dočarati duh stripa, ali serija odustaje od lika Rorschacha čija maska mutira na brojnim glavama odmetnutih individualaca koji za sebe kažu: “Mi smo Sedma konjica. Mi smo niko. Mi smo svako. I nevidljivi smo“. Sedma konjica prijeti policiji i kreće u konačni rasistički obračun upozoravajući da će se stvari odigrati veoma brzo, uz prijetnju koja imitira lupkanje kazaljki na satu “Tik-tok”.

Jeremy Irons piše drame u kojima ubija glumce

"Watchman", HBO

Na samom kraju, što obično podrazumijeva "šlag na torti", s vama dijelimo informaciju da u seriji glumi Jeremy Irons, ali nećemo previše otkrivati. Iako jedan od najinteligenijih ljudi na svijetu, lik kojeg igra Irons je, između ostalog, i užasan dramski pisac. Njegove scene su dekorirane kao bizarni “Downtown Abbey” u kojem posluga služi da se ubija u loše napisanim dramskim činovima.

Serija "Watchman" je grandiozan odgovor na prilike u Americi koja se guši u rasizmu i antiimigrantskoj politici zidova te srlja u neizvjesnu budućnost, dok kormilom upravlja tragikomičan lik iz celebrity rubrika. Niko ne odgovara ni za šta i, kako kaže FBI agentica u seriji, “ništa nikada ne završava”.