Sjevernoamerički box office
0

'Watchmen' izazvao euforiju u kinima

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Filmska adaptacija stripa 'Watchmen' ove je sedmice na američkim kino blagajnama zaradila 55,7 miliona dolara i tako postala najgledaniji debitantski film dosad u 2009. godini.

Film 'Watchmen' reditelja Zacka Snydera ovog vikenda je briljirao u američkim kinima, no nije ponovio uspjeh Snyderovog filma '300' iz 2007. koji je prvog vikenda zaradio preko 70 miliona dolara.

Fanovi stripa 'Watchmen' željno su iščekivali adaptaciju omiljenog stripa autora Alana Moorea i ilustratora Davea Gibbonsa, a vlasnik IMAX kino dvorana u kojima se prikazuje 'Watchmen', Greg Foster, izjavio je da euforija oko filma najviše nalikuje onoj koju je prošle godine izazvao 'The Dark Knight'.

Film koji je prethodna dva vikenda bio najgledaniji, 'Tyler Perry's Madea Goes to Jail' tako se našao na drugom mjestu s zaradom od 8,8 miliona dolara, a prati ga film 'Taken' s Liamom Neesonom u glavnoj ulozi koji je zaradio sedam i pol miliona dolara.

Oskarovska uspješnica 'Slumdog Millionaire' još uvijek se nalazi na visokom četvrtom mjestu gledanosti, prenosi agencija Media By Numbers.

Najboljih deset ovog vikenda tako su:

  1. "Watchmen," 55,7 miliona
  1. "Tyler Perry's Madea Goes to Jail," 8,8 miliona

  2. "Taken," 7,5 miliona

  3. "Slumdog Millionaire," 6,9 miliona

  4. "Paul Blart: Mall Cop," 4,1 miliona

  5. "He's Just Not That Into You," 4 miliona

  1. "Coraline," 3,3 miliona

  2. "Confessions of a Shopaholic," 3,1 miliona

  3. "Jonas Brothers: The 3D Concert Experience," 2,8 millona

  4. "Fired Up," 2,6 miliona dolara