Ekonomska isplativost
11

Warner Bros počinje koristiti umjetnu inteligenciju za predviđanje uspjeha filmova

M. A.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Warner Bros počet će koristiti umjetnu inteligenciju (AI) kako bi predvidio koliko bi njihovi filmovi mogli biti uspješni na kino blagajnama širom svijeta. Platforma će im omogućiti da testiraju rezultate profitabilnosti ovisno o različitim faktorima, uključujući distribuciju i datum objavljivanja.

Warner Bros Pictures International, kompanija koja spada u "big six" u Hollywoodu, potpisala je ugovor sa startup kompanijom Cinelytic iz Los Angelesa za korištenje njihovog sistema upravljanja projektima, prenosi The Hollywood Reporter.

Ovaj alat za predviđanje predstavljen je prošle godine i nudi sveobuhvatni uvid u filmsku industriju. Tvrde da je platforma u mogućnosti precizno predvidjeti koliko će novca zaraditi od prodaje karata koristeći različite podatke.

Jedna od funkcija omogućava producentima da vide kako bi ubacivanje određenih glumaca utjecalo na profitabilnost filma. Ističe se i to da sistem rangira glumce po svom ekonomskom utjecaju u filmskoj industriji, uključujući prema vrsti medija, žanru i "ključnim teritorijima".

Za testiranje rezultata mogu se reproducirati i različiti scenariji distributera i izdanja, prenosi Sky News.