Uskoro u kinima
54

"Vratit ću se": Novi Terminator ispunjava Schwarzeneggerovo obećanje iz 1984.

Piše: Ines Mrenica
Foto: Paramount Pictures
Foto: Paramount Pictures
Šesti film iz kiborg franšize "Terminator" u kina stiže 31. oktobra. Uz Arnolda Schwarzeneggera, koji će ponovo ispuniti obećanje dato 1984. godine rečenicom "I'll be back" (Vratit ću se), na velika platna vraća se i Sarah Connor u izvedbi nezaboravne Linde Hamilton.

Rekao je da će se vratiti i ponovo je održao obećanje koje se sastojalo od kratke rečenice "I'll be back". Arnold Schwarzenegger se vraća u šestom filmu kiborške franšize o Terminatoru, koja ga je proslavila. "Terminator: Dark Fate" direktni je nastavak filma "Terminator 2: Judgement Day" i radnjom potpuno ignoriše komercijalno neuspjele dijelove 3, 4 i 5. Šesti film - "Terminator: Dark Fate" producirali su James Cameron i David Ellison, reditelj filma je Tim Miller (kojeg pamtimo po filmu "Deadpool"), a scenarij potpisuje David Goyer.

Dani Ramos (Natalia Reyes) živi sasvim običnim životom u Mexico Cityju s ocem i bratom (Diego Boneta). Smrtonosni novi Terminator Rev-9 (Gabriel Luna) putuje natrag kroz vrijeme kako bi je progonio i na koncu ubio. Njeno preživljavanje ovisi o tome hoće li se udružiti s dva ratnika: Grace (Mackenzie Davis), super vojnikom iz budućnosti, i Sarah Connor (Linda Hamilton). Kako Rev-9 uništava sve i svakoga na svom putu smrti, trojka će na kraju biti suočena s T-800 (Arnold Schwarzenegger) iz prošlosti, koji će biti njihova posljednja nada.

Prošlo je 35 godina od prikazivanja prvog "Terminatora", a u novom nastavku gledamo legende koje su ga učinile kultnim. Sarah Connor spriječila je Sudnji dan i promijenila sudbinu ljudske rase, a sada se i ona vraća na velika platna, kao mišićava superheroina. Lik Linde Hamilton okosnica je svih promotivnih aktivnosti vezanih za novi nastavak franšize i producenti ozbiljno računaju na Sarah, s obzirom na to da se nije pojavljivala u pomenutim, neuspješnim nastavcima: "Terminator 3: Rise of the Machines" (2003), "Terminator Salvation" (2009) i "Terminator Genisys" (2015).

Rečenica "I'll be back" svojevremeno je proglašena najslavnijom filmskom rečenicom, a manje je poznato da se Arnold Schwarzenegger upravo zbog nje žestoko sukobio na snimanju filma. U svojoj autobiografiji Schwarzenegger je napisao da mu je ta fraza djelovala isuviše blago za jednog robota-ubicu pa je predložio da kaže: "I will be back" (Ja ću se vratiti). Nije naišao na razumijevanje reditelja Jamesa Camerona koji mu je prema navodima u autobiografiji odgovorio vrlo drsko: "Ne govorim ja tebi kako da glumiš pa ne očekujem ni prodike o tome kako trebam pisati scenarij".

Film je na službenim stranicama kinoprikazivača najavljen kao onaj koji se u serijalu vraća korijenima, ali ima i savremenu senzibilnost baziranu na kolektivnoj anksioznosti zbog umjetne inteligencije. Franšiza je započela 1984. godine kada je Terminator, kiborg ubica iz postapokaliptične budućnosti kojom vladaju inteligentni strojevi, došao u Los Angeles sa zadatkom da ubije ženu po imenu Sarah Connor, buduću majku još nerođenog vođe ljudskog pokreta otpora. Snimljen s relativno malim budžetom, "Terminator" je film koji je lansirao karijere gotovo nepoznatog Jamesa Camerona ("Titanic", "Avatar") i Arnolda Schwarzeneggera, čiji je dotadašnji najveći uspjeh bio film "Conan the Barbarian", te stvorio vlastitu franšizu.

Popularni filmovi kroz brojne nastavke učvršćuju svoj kultni status kod fanova i, naravno, pokušavaju utržiti dodatne dolare na osnovu slave svojih prethodnika. No, često bivamo razočarani nastavcima, što je na nekoliko primjera učvrstilo stav publike da neke filmove jednostavno "ne treba dirati", jer je nemoguće postići atmosferu i euforiju koju je prethodno uspio proizvesti original. Jedno od najvećih razočarenja posljednjih godina je "Mad Max: Fury Road" (2015.) koji je oživio postapokaliptični svijet najpoznatijeg drumskog ratnika, iako ga je režirao George Miller, reditelj "The Road Warriora". U dostizanju kvaliteta originala nisu mu pomogli ni glumci Tom Hardy i Charlize Theron.

Slično se dogodilo i s dugoočekivanim nastavkom "Blade Runnera" iz 1982. godine, filma koji se drži pri vrhu liste najboljih sci-fi filmova svih vremena. U postapokaliptičnoj budućnosti svijet je preplavljen replikantima, a detektiv Deckard proganja umjetne ljude. Ridley Scott je režirao film prema romanu "Sanjaju li androidi električne ovce" Philipa K. Dicka, a uz nezaboravnu muziku Vangelisa i "trenutaka koji nestaju kao suze na kiši" desetljećima se čekao nastavak priče. U "Blade Runneru 2049" (2017.) se uz Ryana Goslinga pojavio Harrison Ford kao vremešni Deckard. Film je prošao dobro na box officeu, ali su obožavatelji originala složni u tome da se nije ni približio prvom filmu, iako je nominovan u nekoliko oskarovskih kategorija. Osvojio je dva kipića u utješnim, tehničkim kategorijama, za najbolju kameru i vizuelne efekte.

Lista najisplativijih franšiza u historiji filma

1. Marvel Cinematic Universe - 18.263.221.776 dolara

Apsolutni rekorder u utrživanju dolara jeste Marvelov kinouniverzum sa 28 filmova i fascinantnih 18 milijardi dolara. "Avengers: End Game" je zaradom od dvije milijarde i 790 miliona dolara prestigao "Avatar" koji je zaradio respektabilne dvije milijarde i 789 miliona dolara.

2. Star Wars, Disney/Lucasfilm - 9.307.186.202 dolara

Ukupnom zaradom od 9 i po milijardi američkih dolara "Star Wars" je pri vrhu najvrednijih filmskih serijala svih vremena. Disney je stekao prava na Lucasfilm u 2013. godini plativši 4 milijarde. Ovim brojevima dodat će se i zarada filma "Star Wars: Episode IX" koji u kina stiže 20. decembra.

3. Harry Potter, Warner Bros. Pictures - 9.185.046.972 dolara

Oživljavanje priče o dječaku čarobnjaku J. K. Rowling rezultiralo je 12 filmova od 2001. godine, počevši naslovom "Harry Potter and the Sorcerer’s Stone". Svaki od njih je dobio biljeg u vidu cijene od jedne milijarde, a tu je uključen i naslov iz 2016. godine "Fantastic Beasts and Where to Find Them" čiji nastavak stiže iduće godine.

4. James Bond, MGM, Columbia Pictures, Eon - 7.077.929.291 dolara

"Ko će igrati sljedećeg Bonda?" pitanje je staro koliko i sama franšiza. Era Daniela Craiga je utržila najviše dolara, a samo je "Skyfall" iz 2012. zaradio više od milijardu dolara. Franšiza ima 24 filma, a legenda o agentu s dozvolom za ubijanje počela je 1962. godine filmom "Dr. No" u kojem je Bonda igrao Sean Connery. George Lezemby je jedini glumac koji je igrao Jamesa Bonda u samo jednom filmu.

5. The Lord Of The Rings, New Line Cinema - 5.886.273.810 dolara

Franšiza Petera Jacksona ne uključuje samo trilogiju "The Lord of the Rings", već i tri filma "The Hobbit", "Gospodar prstenova" sa 6 filmova ostvario je skoro 6 milijardi dolara ukupne zarade.

7. Fast and the Furious, Universal Pictures - 5.136.814.346 dolara

Osam adrenalinskih filmova s mirisom oktana iznenađujuće su postali popularni, a sve je krenulo na brzu vožnju 2001. godine kada se pojavio prvi "The Fast and the Furious". Postoji 5 milijardi razloga da su još dva nastavka u pripremi, koji dolaze u naredne dvije godine.

8. Jurassic Park, Universal Pictures - 4.977.979.246 dolara

Zahvaljujući filmu "Jurassic World: Fallen Kingdom" iz 2018. godine i zaradi od 1.305.772.799 dolara franšiza Jurassic Park se uspjela pozicionirati u 10 najuspješnijih. Glavni krivac za franšizu je Steven Spielberg, a ogromna zarada utržena je i putem promotivnih sredstava i igrica.

9. Batman, DC Extended Universe - 4.902.327.466 dolara

Batman je sa 7 filmova zaradio skoro 4 milijarde dolara, od čega su dvije milijarde zaradila samo dva filma "The Dark Knight" i "The Dark Knight Rises".

10. Pirates of the Carrebean, Disney - 4.500.230.000 dolara

Pet filmova o raskalašenoj posadi gusarskog broda kojim komanduje kapetan Sparrow još se održava na 10. mjestu najisplativijih filmskih franšiza.

Franšiza Terminator je do 2010. godine utržila 3 milijarde dolara i također je pri vrhu liste najuspješnijih svih vremena.