Saudijska TV Awtan
0

Voditeljice moraju biti potpuno pokrivene

Sarajevo-x.com
Donedavno je bilo nemoguće vidjeti ženu prekrivenu od glave do pete kako vodi neki program na TV-u. Saudijski vjerski kanal Awtan TV sada je to postavio kao standard.

Žene koje vode emisije na tom kanalu obučene su u odjeću koja u potpunosti prekriva njihova tijela, crna je i također pokriva i lice.

Osim toga, radna sredina na TV Awtanu drugačija je od uobičajne . Muški tehničari ne ulaze u studio dok žene vode emisije, piše BBC.

Na Srednjem istoku postoji više od 60 religijskih kanala. Neki od njih dozvoljavaju voditeljicama programa odjeću koja nije crna i ne prekriva njihovo tijelo u potpunosti. Drugi kanali uopće nemaju voditeljice.

Za razliku od svih ostalih, TV Awtan odlučila se za poseban pristup. Osnovani su 2008. godine, a prošlog mjeseca odlučili su ženama dozvoliti vođenje programa, ali samo pod uslovom da nose nikab.

Ola al-Barqi vodi dvije emisije i smatra da nikab ne predstavlja poteškoću u njenom radu.

Ključni element programa je izgradnja veze između voditelja i gledatelja, što može biti otežano ako je voditeljica pokrivena.

"Lice nije jedini način za gradnju veze", rekla je Barqi. Ona je dodala da stalno primaju pozive gledatelja iz raznih zemalja koji ih ohrabruju da nastave sa istom praksom.

Ona je istakla da nikab nose i reporterke koje rade vani i da ih to ne spriječava da rade bilo šta.