Adrijana, Milica i Ajdin
36

Voditelji magazina Nova IN: Dijelimo istu viziju, "kliknuli smo" i improvizaciju sveli na minimum

A. P.
Adrijana Kurtišaj, Milica Kokotović i Ajdin Kulenović voditelji su lifestyle emisije Nova IN koja se od oktobra svakog dana emituje u programu Nove BH. Sa ovim poznatim TV licima razgovarali smo o njihovoj poslovnoj saradnji i izazovima, ali i planovima koje imaju.

Iza magazina Nova IN je skoro dva mjeseca rada. Šta je donio bh. medijskom nebu?

Adrijana Kurtišaj: Za kratak vremenski period stekli smo povjerenje gledatelja i do sada dobili veliki broj pozitivnih reakcija. Velika potvrda su nam i pregledi i shareovi naših priloga na društvenim mrežama. Sve to nam je vjetar u leđa da smo na dobrom putu i da se svakoga dana iznova trudimo biti aktuelni, zanimljivi, zabavni, ali i poučni. Zahtjevi gledatelja kroz vrijeme se mijenjaju, pa to treba znati prepoznati. Naš zadatak je pobijediti samoga sebe, odnosno postavljati si nove i sve više ciljeve.

Ajdin Kulenović: Nama koji to radimo Nova IN je donijela jednu novu energiju, prijateljstvo i novo iskustvo. Nova IN je gledateljima donijela novi pogled na stvari i događaje koji nas okružuju. To su priče koje i drugi mediji imaju priliku raditi, ali mi ih kreiramo i prilazimo im iz drugog ugla. Vrlo pažljivo biramo teme, razgovaramo o tome kako kreirati i iznijeti priču. Bitni su i kolegijalni razgovori, kako bismo svi bili informirani u svakom trenutku. Ukoliko dobro slušate, svako ima priču vrijednu snimanja.

Milica Kokotović: Nova IN je kolažna, porodična, edukativna, ali istovremeno i relaksirajuća emisija. Gledateljima donosimo priče koje su dio naše svakodnevnice i u kojima se svi pronalaze. Upotpuniti slobodno vrijeme naših gledatelja svakoga dana je velika odgovornost, ali i izazov i dodatna motivacija za cijeli tim Nove IN.

Milica Kokotović, Ajdin Kulenović i Adrijana Kurtišaj
Milica Kokotović, Ajdin Kulenović i Adrijana Kurtišaj

Dugo ste u medijima. Šta je drugačije u vašem poslu na Novoj BH u odnosu na prethodne poslove?

Adrijana Kurtišaj: Za mene je dolazak na Novu BH bila velika prekretnica u profesionalnoj karijeri. I za ovaj kratki vremenski period mogu reći da sam zadovoljna i poslovno ispunjena. Na prvom mjestu bih istakla dinamično okruženje i rad sa, prije svega, dobrim i kvalitetnim ljudima, profesionalcima koje okuplja Nova BH. Novinarski posao jeste prije svega poziv, svaki dan je novi izazov, nova doza adrenalina. Svi redom smo motivisani i ponosni jer imamo priliku stvarati program koji je u službi građana BiH, s ciljem da ih informira, razonodi i inspiriše.

Ajdin Kulenović: Mnogo toga je drugačije. Nova BH je televizija sa vrhunskim profesionalcima u svakom sektoru. Sve je lako kada radite s kvalitetnim ljudima, posao postaje uživanje, a ta energija se prenosi i na naš finalni proizvod – program.

Milica Kokotović: Prije svega, naša radna atmosfera je profesionalna i prijateljska. Kolege se cijene, poštuju, dobro komuniciraju, zajedno kreiramo, predlažemo, dogovaramo priče. To je, mislim, ključ svih dobrih rezultata koji su iza nas. Vrlo se ozbiljno pristupa svim programskim zadacima, od ideje do realizacije.

Milica Kokotović
Milica Kokotović

Kako pripremate jedno izdanje emisije? Šta se desi kada neki sagovornik iznenada otkaže ili se ne pojavi u emisiji?

Adrijana Kurtišaj: Najvažniji recept za uspjeh jeste dobar tim. U zavisnosti od aktuelnih tema tog dana zavisi i vrijeme potrebno za pripremu. Kao i u svakoj redakciji, i kod nas se dešavaju situacije na koje ne možete nekada utjecati. Temeljna priprema je osnovna i najvažnija u ovom poslu. Naravno, uz dobar tim sve je lakše. Dijelimo istu viziju o emisiji i sadržajnoj koncepciji i onda se neke stvari same poslože. U zabavnoj redakciji Nove BH imamo iskusne mlade novinare i reportere koji donose novi elan. Izazova i nepredviđenih situacija ima napretek, ali upravo zbog te dinamike novinarskog poziva mi smo “kliknuli” u ovom poslu. Takve situacije treba predvidjeti i u trenutku kad se dogode imati spremno rješenje. Mada, iako imamo rezervnu opciju, to ne umanjuje stres kroz koji prolazimo kad stvari krenu u neželjenom smjeru.

Ajdin Kulenović: Novu IN čini tim od osam ljudi i svako od nas je uvijek spreman za nove izazove. Svi novinarskom pozivu pristupamo profesionalno. Normalno je da se dogode nepredviđene situacije, ali uvijek imamo backup. Volim da vjerujem da je ključ uspjeha u dobroj pripremi, pa smo improvizaciju sveli na minimum.

Milica Kokotović: Vrlo ozbiljno i studiozno se svakodnevno pripremamo. Naš radni dan počinje redakcijskim sastankom na kojem predlažemo nove ideje, prijedloge, razgovaramo kako da unaprijedimo sadržaj koji ćemo plasirati tog dana gledateljima Nove BH. Nepredviđene okolnosti su viša sila i opravdano je kada nas sagovornik ranije obavijesti, ali samo nepojavljivanje gosta na snimanju je vrlo neprofesionalno i sa takvim sagovornicima nećemo praktikovati saradnju.

Ajdin Kulenović
Ajdin Kulenović

Koliko vas je posao povezao kao prijatelje?

Adrijana Kurtišaj: Na poslu obično provodimo više vremena nego sa porodicom. Da bismo imali kvalitetan finalni proizvod, prije svega moramo biti kolege i prijatelji. I to kod nas funkcioniše odlično. Često sebi damo oduška, pa se družimo i mimo posla. Nakon uspješne radne sedmice ugodno druženje sa kolegama je potrebno kako bismo napunili baterije za nove poslovne obaveze.

Ajdin Kulenović: Mnogo vremena provodimo zajedno, pa sam slobodan reći da jesmo svi prijatelji. Mnogo razgovaramo, planiramo, razmjenjujemo ideje, prijedloge i sve nas to na neki način povezuje i čini boljim i u poslu, ali i u privatnom životu.

Milica Kokotović: Kada provodite skoro cijeli dan s istim ljudima, radite, razgovarate, pomažete jedni drugima i pritom dobro funkcionirate kao tim, nemoguće je da ne postanete prijatelji. Međutim, to prijateljstvo nas ne “opušta” u poslu, ono nas samo jače povezuje kao tim koji uvijek ima iste prioritete – biti u službi gledatelja, u njihove domove donijeti radost, zabavu, inspiraciju.

Adrijana Kurtišaj
Adrijana Kurtišaj

Ko je od vas troje najskloniji gafovima?

Adrijana Kurtišaj: Smiješne scene sa snimanja se do sada ne mogu baš okarakterisati kao gafovi, ali da su smiješne i zanimljive svima koji su tog dana uključeni u realizaciju programa, jesu.

Ajdin Kulenović: Upravo spremamo kratki video u kojem će gledatelji imati priliku vidjeti sve smiješne situacije koje nam se dešavaju skoro svaki dan. Možda je najbolje da tek kada pogledate video sami procijenite ko je sklon gafovima. Našalit ćemo se na svoj račun.

Milica Kokotović: Svima nam se dešavaju gafovi i to je dio svakog posla, samo što su novinarski gafovi izloženi oku i uhu javnosti. Nemoguće je da nekada ne pogriješite riječ, naglasak… Niste baš uvijek savršeno skoncentrisani, a u takvim situacijama svi se nasmijemo, od programskog, produkcijskog odjela, pa do naših gledatelja.

Ko su vam bili uzori kad ste počinjali raditi?

Adrijana Kurtišaj: S obzirom na to da je to bilo prije 15 godina, tada je jedna od najvećih televizijskih diva bila Midheta Kurspahić. Plijenila je pažnju svojim načinom prezentacije vijesti, stavom i damskim izgledom. I dan-danas je tako. Uživala sam gledajući je.

Ajdin Kulenović: Nisam nikada imao uzore. Volio sam gledati novinare i voditelje, način na koji oni rade, komuniciraju s gledateljima, donose priče… Tako je i danas. Imao sam sreću da sam kroz karijeru prošao različite konsultacije, treninge, vježbe, mnogo sam učio, pa volim da vjerujem da sam pronašao neki svoj stil i način prezentiranja informacija.

Koje su vam teme bile najzanimljivije, najneobičnije ili najzahtjevnije za obradu? Ko je od sagovornika bio najinteresantniji, a ko najkomplikovaniji ili najteži za dovesti u studio?

Adrijana Kurtišaj: Svaka tema u sklopu emisije je zanimljiva i neobična na svoj način. Meni uvijek osmijeh na lice izmame penzioneri koji u rubrici Nove IN “Jer oni znaju” ugoste našeg Elvedina Kovača i sa njim razgovaraju o raznim temama. Kroz rubriku “Jedan dan kao” svakoga dana naša novinarka Selma radi drugi posao, pa se tako okušala i u ulozi krotitelja lavova, prodavača cipela, vatrogasca, trenera nogometnog kluba, vozača fijakera... Naš kuhar Žarko Marić svake sedmice u rubrici “Dobar dan Žare” donosi interesantne priče sa pijace, razgovara sa ljudima o cijenama, životu, običajima, načinu pripreme hrane... Novinarke Marina, Hidajeta i Emira novinarskim pričama svakodnevno podsjećaju građane Bosne i Hercegovine na sve ljepote naše zemlje, razgovaraju sa vrijednim ljudima koji njeguju tradiciju i običaje, ukazuju na lijepe stvari i pozitivne priče, zaviruju u svaki kut države.

Ajdin Kulenović: Svaki dan imamo poneku takvu temu. Najvažnije je da dobro razradimo priču, a kasnije i da izvedba bude dobra, kadrovi, montaža, storytelling… Najviše volim “očigledne” priče. One koje su svima “na očima”, ali ih rijetki odluče tretirati. Mišljenja sam da sve kolege koje rade na televizijama imaju istu startnu poziciju, razliku čini svako pojedinačno. Zato treba raditi na sebi, uvijek biti spreman za učenje, nove stvari…

Šta u narednom periodu pripremate u magazinu Nova IN?

Ajdin Kulenović: Uvijek spremamo nešto novo. Ima nas dovoljno da možemo unaprijed da planiramo i realizujemo priče. Osluškivat ćemo želje gledatelja, ali i sami stvarati trendove i sadržaj koji će publika zavoljeti. Želimo se osjećati svakog dana kao da smo promijenili svijet. Želimo biti još znatiželjniji i to će biti naša pokretačka snaga, naš elan i "light motiv".