Film/TV
0

VKBI: TV serijal "Generali" neprimjeren za sadašnje vrijeme

FENA
Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) smatra da je tv. serijal pod nazivom "Generali" koji emitira Federalna TV u kojem je ova tv kuća dala izuzetno veliki publicitet, vrlo štetan i neprimjeren za sadašnje vrijeme.

U periodu kada očekujemo izricanje presude u tužbi Republike Bosne i Hercegovine protiv SRJ (Srbije i Crne Gore) Federalna televizija u udarnom terminu uz nevjerovatnu reklamu emitira emisiju u kojoj umirovljeni general Sefer Halilović iznosi neistine, neutemeljene i banalne konstatacije, od kojih koristi mogu imati samo oni koji rade protiv osnovnih interesa Bosne i Hercegovine, saopćenio je iz VKBI-ja.

U vezi s tim Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca se osjeća odgovornim da građanima i društvenim faktorima ukaže da je kritično, ratno vrijeme, suprotstavljanje Sefera Halilovića "svom" vrhovnom komandantu Aliji Izetbegoviću prijetilo katastrofalnim posljedicama. Imajući u vidu da je predsjednik Izetbegović legalno i legitimno predstavljao političku volju naroda, ponašanje Sefera Halilovića imalo je i ima antipatriotski karakter.

Upravo zbog toga VKBI sugerira građanima i društvenim faktorima da se jasno i kritički distanciraju u odnosu na destruktivno ponašanje Sefera Halilovića koje dodatno komplikuje i ovako složene odnose u društvu, a posebno unutar bošnjačkog naroda, navodi se u saopćenju.