Film/TV
12

VIDEO / "Vitez tame: Povratak“ oborio sve rekorde

FENA
Premijera filma o poznatom strip junaku Batmanu koja je predstavljena u američkoj saveznoj državi Kolorado bit će upamćena kao dan kada je život izgubilo 12 osoba.

Ponoćna premijera filma "Vitez tame: Povratak'“ u gradiću Aurora bila je mjesto stravičnog zločinaö kada je napadač James Holmes (24), maskiran u glavnog negativca iz filma hicim iz vatrenog oružja usmrtio 12 osoba.

Napadač je bio naoružan s automatskom puškom i dva pištolja, nosio je plinsku masku i neprobojni prsluk, a nakon ulaska je u jednu od kino dvorana, bacio je suzavac i počeo nasumice pucati po ljudima. Specijalci su ga opkolili i savladali na parkingu.

Film koji je samo za dane vikenda od prodaje ulaznica zaradio oko 160 miliona oborio je rekord gledanosti kada su u pitanju 2-D filmovi.

Los Angeles Times, The New York Times, The Hollywood Reporter i medijske organizacije su saopćile da je film „Vitez tame: Povratak“ samo u danima vikenda donio zaradu od oko 160 miliona dolara što njegov prethodnik nije uspio.

Saga o Batmanu, prikazana 2008. godine držala je do sada rekord zarade od oko 154 miliona dolara.

Hollywood Reporter i ostale medijske kuće objavile su da je film u cijelom svijetu prikazan u isto vrijeme, i da je u devet od 17 zemalja zaradio 70 miliona dolara od prodaje ulaznica. 3-D filmovi "Nevidljivi“ i "Harry Potter : Dolina smrti 2“ su do sada držali rekorde što se gledanosti i zarade tiče međutim "Vitez tame: Povratak“ obara sve dosadašnje rekorde.

Distributeri filma "Vitez tame: Povratak“ odlučili su informacije o prodaji ulaznica podijeliti u javnosti kao podršku porodicama ubijenih u krvavom incidentu koji se desio u petak nevečer.

Analitičar Paul Dergarabedian je rekao da je "Vitez tame: Povratak“ jedan od najuspješnijih filmova ikad snimljenih. Tragedija koja se dogodila u petak naveče naravno da je uticala na interesovanje za film ali veliku ulogu su odigrale i reklame u koje je uloženo mnogo novca, dodao je on.

Spektakl, ep, megalomanski, mračan i realan, emotivno angažovan, katarzičan, najbolje ispričana priča o bilo kojem strip junaku – to su samo neki od pozitivnih opisa koji je "Vitez tame: Povratak“ zaradio od strane filmske kritike nakon pretpremijere, uz napomenu da su "The Avengers" dječja igra u usporedbi s trećim poglavljem Nolanovog Batmana.

Anne Hathaway koja u filmu tumači lik žene mačke je izrazila svoje saučešće i duboku žalost zbog života koji su izgubljeni na premijeri filma u gradiću Aurora.