Svečana ceremonija
9

Vincent Cassel, Bela Tarr i Asghar Farhadi obilježili otvorenje Antalija Film Festivala

Piše: E. Lj.
Svečanom ceremonijom, dodjelom počasnih nagrada i turskom premijerom filma "Svi znaju" iranskog reditelja Asghara Farhadija otvoren je 55. Antalija Film Festival, filmski festival s najvećom tradicijom u Turskoj, izvještava reporterka portala Klix.ba iz Antalije.

Gradonačelnik Antalije Mendeles Turel rekao je kako je ponosan na postignuća ovog festivala koji svake godine ugosti značajne filmske radnike iz cijelog svijeta.

"Kultura i umjetnost su duša ovog grada. Hvala svim ljudima iz svijeta filma koji su omogućili da ovaj festival živi 55 godina i bude dio međunarodne kinematografije", rekao je Turel.

Najveću pažnju na ceremoniji otvorenja 55. Antalija Film Festivala privukli su francuski flumac Vincent Cassel, mađarski reditelj Bela Tarr te iranski reditelj Asghar Farhadi.

"Radim ovaj usrani posao više od 40 godina, teško je i kompleksno pričati sve te priče. Ne znam šta da kažem osim da sam se malo teško dovukao dovde. Hvala vam", rekao je Bela Tarr nakon što je dobio počasnu nagradu Antalija Film Festivala

Istu nagradu dobio je i francuski glumac Vincent Cassel koji je rekao kako mu je to prva nagrada te vrste.

"Hvala vam. Zaista mi je drago što sam tu", rekao je Cassel.

Počasne nagrade Antalija Film Festivala dodjeljene su i turskoj glumici Itir Esen i turskom producentu Omeru Vargi, dok su nagradu za životno djelo dobili turski reditelj Ferzan Ozpetek i komičar Cem Yilmaz.

Nakon svečane ceremonije upriličena je turska premijera filma "Svi znaju" iranskog reditelja Asghara Farhadija. Riječ je o psihološkom trileru u kojem su glavne uloge ostvarili Penelope Cruz, Javier Bardem i Ricardo Darin. Film prati porodične intrige i moralne dileme žene čiji se ćivot okreće naopačke nakon pto napusti Argentinu i ode u Španiju. Film je premijerno prikazan na Cannes Film Festivalu, a sarajevska publika imala je priliku pogledati ga u sklopu Open Air programa 24. Sarajevo Film Festivala.

U Takmičarskom programu Antalija Film Festival koji traje do 5. oktobra bit će prikazano 10 filmova o kojima će odlučivati žiri kojeg čine Vivian Qu, Calin Peter Netzer, Maurizio Braucci, Fatma Al Remaihi i Tuba Unsal.