Film/TV
0

Vikend na američkom box-officu – Zlatni globusi pomogli manjim filmovima

Sarajevo-x.com
Film "Stomp the Yard" je zadržao prvo mjesto na box-officu, već drugu sedmicu zaredom, ali glavna karakteristika ovog vikenda je da je mnogo manjih filmova profitiralo od dobijanja nagrada Zlatni globus.

Film "The Last King of Scotland" je najveći dobitnik ovog vikenda, jer je broj kino dvorana koje su prikazivale ovaj film znatno povećan, tako da je film ovog vikenda zaradio 1,8 miliona dolara.

Forest Whitaker je za ulogu Idija Amina (diktatora Ugande) dobio Zlatni globus za najbolju mušku ulogu, a trenutno važi i kao najveći kandidat za Oskara u ovoj kategoriji.

Film ''Babel'' je povećao prodaju karata za 500%. U filmu glume Brad Pitt i Cate Blanchett, a film je nagrađen sa Zlatnim globusom za najbolju filmsku dramu. Film je ovog vikenda zaradio 2,3 miliona dolara, te se u 13 sedmica po prvi put našao među prvih 20 filmova box-offica. Njegova dosadašnja zarada iznosi ukupno 24 miliona dolara.

Drama "The Queen" se ovog vikenda našla na devetom mjestu. U filmu Helen Miren glumi englesku kraljicu Elizabeth II, za šta je dobila Zlatni globus za najbolju žensku ulogu.

Još jedan manji film, ratna fantazija "Pan's Labyrinth", doživjela je veliki skok od 118%, tako da se sa 18 mjesta pomakla na 7 poziciju box-offica sa osvojenih 4,7 miliona dolara. Film je režirao Meksikanac Guillermo del Toro, i do sada je osvojio brojne nagrade, ali je na dodjeli Zlatnih globusa izgubio nagradu od Eastwoodovog "Letters From Iwo Jima", u kategoriji najboljeg stranog filma.

"Stomp the Yard", film o natjecanju u stepovanju između rivalskih bratstava na koledžu, je zaradio 13,3 miliona dolara, te time osvojio prvo mjesto box-offica ispred komedije "Night at the Museum", koja je sa ovosedmičnih 13 miliona dolara povećala ukupnu zaradu na 206 miliona dolara.

Jedini novi film ovog vikenda je horor "The Hitcher", koji se našao na četvrtom mjestu box-offica.

Poredak prvih deset mjesta box-offica ovog vikenda je:

  1. "Stomp the Yard"
  2. "Night at the Museum"
  3. "Dreamgirls"
  4. "The Hitcher"
  5. "The Pursuit of Happyness"
  6. "Freedom Writers"
  7. "Pan's Labyrinth"
  8. "Children of Men"
  1. "The Queen"
  2. "Arthur and The Invisibles"