Korak naprijed
1

Vijeće Evrope usvojilo Preporuku o rodnoj ravnopravnosti u audio-vizuelnom sektoru

Klix.ba
Preporuka je usvojena slijedom Deklaracije koju je Vijeće Evrope usvojilo na konferenciji održanoj u Sarajevu u augustu 2015. tokom Sarajevo Film Festivala, pod predsjedavanjem Bosne i Hercegovine Komitetom ministara.

U pripremi preporuke učestovao je veliki broj stručnjaka raznih profila iz filmskih fondova i emitera TV programa iz zemalja članica Vijeća Evrope koji su sarađivali sa predstavnicima istaknutih tijela i organizacija iz audio-vizuelnog i akademskog sektora.

Radi se o prvoj sveevropskoj preporuci za priznavanje problema u vezi sa ravnopravnošću polova u audio-vizuelnom sektoru, a koji uključuju odsustvo svijesti o širokoj rasprostranjenosti spolne neravnopravnosti te svjesne i nesvjesne polne predrasude na svim nivoima i neravnopravnu raspodjelu finansijskih sredstava za audio-vizuelne sadržaje između muškaraca i žena.

Ovo je također i prva preporuka koja promoviše niz praktčnih rješenja za gore pomenute probleme.

Vlade zemalja članica Vijeća Evropa se u preporuci pozivaju da preispitaju vlastite legislative i politike, prikupe, prate i objave relevantne podatke, održe relevantna istraživanja, ohrabre već započete aktivnosti na unaprijeđenju medijske pismenosti i unaprijede procese koji imaju za cilj da osiguraju odgovornost nadležnih tijela.

Dokument također sadrži detaljne preporuke za niz metoda za nadzor aktivnosti i indikatore uspjeha, koji imaju za cilj da olakšaju prikupljanje relevantnih podataka i preduzimanje dosljednih aktivnosti zasnovanih na tim podacima.

Osim toga, dokument uključuje praktičnu listu referentnih mehanizama za unaprijeđenje znanja u ovom sektoru. U narednom periodu bit će organizovan niz aktivnosti kako bi se distribuirale informacije o najboljim praksama i praktičnim aktivnostima.