Film od kojeg se mnogo očekuje
12

"Venuto al mondo" večeras premijerno na festivalu u Torontu

Klix.ba
Penelope Cruz u filmu "Venuto al mondo"
Penelope Cruz u filmu "Venuto al mondo"
Toronto film festival (TIFF) večeras će biti mjesto svjetske premijere filma "Venuto al modno" talijanskog režisera Sergija Castellitta, u kojem glavne uloge tumače Penelope Cruz i Emile Hirsch.

Film u kojem glume i naši glumci Adnan Hasković, Branko Đurić, Milan Pavlović i Moamer Kasumović snimljen je po istoimenom romanu talijanske spisateljice i supruge režisera, Margaret Mazzantini, a govori o ratu u Bosni i Hercegovini. Bazira se na dva glavna događaja, Olimpijskim igrama održaim 1984. i agresiji koja je počela 1992. godine. Govori o neizmjernoj želji jedne majke da dobije dijete, želji toliko velikoj da bira surogat majku.

Oskarovka Cruz utjelovljuje lik Gemme, udovice koja nakon rata dolazi u Sarajevo da bi svom 16-godišnjem sinu Pietru, kojeg glumi sin režisera i spisateljice, pokazala odakle je njegov otac.

Film na čijem je stvaranju režiser Castellitto radio tri godine na engleskom nosi naziv "Twice Born", a uvršten je u Gala program TIFF-a. Svoju premijeru ova ratna priča koja se pretvara u ljubavnu će imati u dvorani Roy Thomson, a već sutra bit će predmet debate u Institutu talijanske kulture u Torontu.

Roman po kojem je film snimljen dobitnik je nagrade Campiello 2009. godine, a preveden je na više od 20 jezika. "Venuto al mondo" je snimljen u talijansko-španskoj koprodukciji, a u njemu se govori na engleskom, bosanskom i talijanskom jeziku.

Inače, Toronto film festival počeo je projekcijom naučnofantastičnog filma "Looper" američkog režisera i scenariste Riana Johnsona, što je prvi put od 1976. da ostvarenje tog žanra otvara ovu manifestaciju.