Film/TV
1

Veni vidi VIVA: U Sarajevu svečano otvoren drugi VIVA film festival

Klix.ba
Drugi po redu VIVA film festival ekološkog, religijskog, turističkog i omladinskog dokumentarnog filma svečano je otvoren sinoć u kinu Meeting Point u Sarajevu.

Svečanom otvorenju VIVA film festivala prisustvovale su brojne eminentne ličnosti iz svijeta filma, kulture, politike, ekologije i religije kao i mnogobrojni učesnici i posjetioci festivala iz Bosne i Hercegovine, ali i svijeta.

Tokom ceremonije otvaranja Festivala, predstavljen je žiri za sve kategorije, kao i istaknute ličnosti iz cijelog svijeta koje su podržale VIVA film festival, a među kojima se nalaze Valentin Inzko, Al Gore, Jakob Finci i mnogi drugi.

Član žirija Đorđe Kaćanski kazao je da je ovaj festival nešto sasvim novo na našim prostorima.

“Ovo je nešto što može da probudi novu nadu jer VIVA festival u sebi ujedinjuje nekoliko elemenata, mladost, ekologiju, turizam i religiju, sve što je aktuelno na našim prostorima”, rekao je Kaćanski.

Festival je svečano otvorio potpredsjednik FBiH Milan Dunović.

Festival, kako je kazao Dunović, ima mnogo veći značaj od onoga kulturološkog i umjetničkog iz prostog razloga što obrađuje oblasti ekologije, turizma, religiju i omladinski program.

“Smatram da su to oblasti u kojima cijela BiH, a samim tim i Federacija BiH može ići naprijed i ponuditi mnogo više. VIVA film festival, među ostalim, ima punu podršku Federalnog ministarstva kulture i sporta, a nadam se da će ovo ministarstvo i u narednom razdoblju prepoznati značaj ovog festivala, kao i drugih sličnih manifestacija”, kazao je Dunović.

Predsjednik udruženja “Obrazovanje gradi BiH” Jovan Divjak sinoć je kazao da ne vidi da postoje granice kada je u pitanju VIVA film festival.

“Nadam se da i kvalitetom i porukom ovaj festival može doprijnijeti da mladi drugačije doživljavaju svoju zemlju”, izjavio je Divjak.

Nakon ceremonije otvaranja, u kinu Meeting Point prikazan je dokumentarni film autora Manoja Bhagave “Milijarde u promjeni“, te su gosti nakon filma imali priliku družiti se i uživati uz zakusku.

Na konkurs za drugi Viva film festival prijavilo 2.137 autora, sa svih kontinenata, iz 99 zemalja svijeta i 135 gradova.

U zvaničnoj selekciji za prestižne nagrade bit će prikazana 123 filma, po 33 iz kategorija religija, ekologija, turizam, 18 filmova iz kategorije omladinski film i 6 filmova u kategoriji bh. omladinski film, koji je rezultat VIVA radionica "Od ideje do realizacije dokumentarnog filma", koje su tokom 2015. godine održane u 12 bh. gradova.

Organizatori VIVA film festivala pozivaju sve građane i sve zainteresovane da pogledaju projekcije koje se uporedo održavaju sva četiri dana u Pozorištu mladih u Sarajevu, Javnoj ustanovi Dom za kulturu Kakanj, Staroj crkvi Vareš, JU Kult Media Sanski Most, OKC Abrašević Mostar, Centar za kulturu Ljubuški, Dom Kulture Lukavac.

Ulaz na sve projekcije je besplatan.