25. SFF
3

Veliki interes u Sarajevu: Za predavanje oskarovca Alejandra Inarritua tražila se stolica više

E. Lj.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Višestruki oskarovac Alejandro G. Inarituu kojem je na 25. Sarajevo Film Festivalu uručeno Počasno Srce Sarajeva za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti održao je masterclass predavanje za koje se tražila stolica više.

Sala Narodnog pozorišta Sarajevo bila je premala za sve ljubitelje sedme umjetnosti i goste SFF-a koji su željeli čuti predavanje jednog od najboljih reditelja današnjice.

Inarritu je u razgovoru koji je moderirao umjetnički direktor Macao Film Festivala Mike Goodridge rekao kako kroz film traži način da izrazi stvari koje ga muče i dotiču.

“Ja zapravo ne znam kako se pravi film, niko to ne zna i ljepota je upravo u tom cjeloživotnom učenju. Kada govorim o uspjehu svojih filmova to je nešto na šta ja nisam utjecao. Uvijek pokušavam iznijeti stvari koje me dotiču, mislim da sam sretan što radim s partnerima koji znaju iznijeti ono što želim reći”, rekao je Inarritu.

Inarituu je poznat po pronicljivim, univerzalnim pričama o ljudskom stanju. Prvi je latinoamerički filmski stvaralac u historiji nominovan za nagradu Oscar u kategorijama najbolji reditelj i najbolji producent i prvi Meksikanac koji je osvojio nagradu za najbolji film u Cannesu. Za film "Birdman ili neočekivana vrlina neznanja" 2015. godine je dobio čak tri Oscara - za najboljeg reditelja, najbolji film i najbolji originalni scenarij. Naredne godine je za film "Povratnik" osvojio Oscara za najboljeg reditelja.