Objavljen trailer filma
0

Velika transformacija Helen Mirren za ulogu Golde Meir

N. O.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Trailer za predstojeći film "Golda" donio je i prvi pogled na impresivnu transformaciju Helen Mirren u lik izraelske premijerke Golde Meir.

"Godine 1973., vođa najspornije regije na svijetu je Golda Meir", navodi se na početku trailera koji prikazuje Mirren kao utjelovljenje moćne političke ličnosti. Film, zasnovan na istinitoj priči, prati Meir usred "napetih 19 dana" oko Jomkipurskog rata 1973. godine, prema zvaničnom sinopsisu.

U traileru, Mirren se može vidjeti dok se suprotstavlja raznim zvaničnicima, uključujući Lieva Schreibera koji tumači lik Henryja Kissingear te izgleda neprepoznatljivo u svom tumačenju bivšeg američkog političara.

Meir je bila premijerka Izraela između 1969. i 1974. Bila je moćna globalna figura, ali se kaže da je do posljednjih dana nosila krivicu zbog onih koji su izgubljeni u ratu Jom Kipur.

"Znate li koliko je ljudi umrlo?", čuje se kako Schreiber pita Mirren u isječku.

"Svi ti momci, ja ću tu bol ponijeti u grob", ona odgovara.

"Golda" nije prvi film u kojem je Mirren glumila značajnu jevrejsku ličnost. Glumila je jevrejsku izbjeglicu Mariju Altmann u drami "Woman in Gold" iz 2015. zajedno s Ryanom Reynoldsom.

Uprkos tome se suočila sa negativnim reakcijama kada je prošle godine objavljena njena uloga Meir, a neki kritičari su rekli da je Jevrejka trebalo da tumači njen lik.

Iako je glumica priznala da je razgovarala s rediteljem o tome, ona se za Daily Mail 2022. godine osvrnula na negativne reakcije kazavši: "Ako neko ko nije Jevrej ne može da glumi Jevrejku, može li neko ko je Jevrej glumiti nekoga ko nije Jevrej?".

Premijera filma "Golda" zakazana je za 25. august.