Film/TV
0

"Velika ljepota" Paola Sorrentina najbolji evropski film

FENA
Sa dodjele nagrada (Foto: AFP)
Sa dodjele nagrada (Foto: AFP)
Dvadesetšesta ceremonija dodjela nagrada za najbolji evropski film zaključena je u subotu navečer u Berlinu.

Prošle je godine, na svom putu ka dobijanju Oscara za najbolji strani film, "Ljubav" Michaela Hanekea osvojio četiri nagrade, uključujući i onu za najbolji evropski film. Ove je godine veliki pobjednik italijanski kandidat za Oscara "La Grande Bellezza" (Velika ljepota"), koji je osvojio nagrade za najbolji film, režisera, glavnu mušku ulogu, i ranije objavljenu nagradu za montažu.

Ljubavno pismo Rimu Paula Sorrentina, viđeno očima 65-godišnjeg čovjeka, bilo je u takmičarskoj konkurenciji na ovogodišnjem filmskom festivalu u Cannesu. Sorrentino tada nije bio dobitnik nagrade. Njegov film bio je nominiran u četiri kategorije, gubeći samo u kategoriji za najbolji scenarij kada je nagrada dodijeljena Francuzu Françoisu Ozonu za film "U kući".

Film s najviše nominacija bio je "Otvaranje napuklog kruga" Felixa van Groeningena, dobitnik nagrada u Berlinu i Tribeci. Od pet nominacija belgijski kandidat za Oscara dobio je samo jednu nagradu - za glavnu žensku ulogu za Veerle Baetens.

Među najvećim dobitnicima na sinoćnjoj ceremoniji bio je i animirani film Arija Folmana "Kongres". U glavnoj temi noći - saradnji filmskih industrija - izraelski režiser je ukazao da je na njegovom filmu radilo devet raznih država i 270 animatora.

Otvarajući ceremoniju, njemačka komičarska zvijezda i domaćica showa Anke Engelke našalila se da je to bio prvi put da se Mihael Haneke "nije vratio kući s 26 nagrada".

Predsjednik Evropske filmske akademije Wim Wenders uručio je nagradu za životno djelo Catherine Deneuve. On je nazvao zvijezdu filmova "Šerburški kišobrani", "Indokina" i "Osam žena" "božicom i kraljicom evropskog filma, ako mi uopće imamo kraljevskih titula, i najljepšom ženom na svijetu".

Nakon što je prikazan mozaik njenih filmova, Daneuve je primajući nagradu izjavila da je "veoma dirnuta" jer "ja imam svoje filmove na DVD-u, ali ih nikada nisam pogledala jer nikada nemam vremena".

Govoreći o širini mozaika njenih filmova, Daneuve je zahvalila akademiji što joj je omogućila da se "osjeća Evropljankom više nego ikada".

"Mislila sam da sam francuska glumica, ali u nekoliko posljednjih godina osjećam se Evropljankom više nego ikada", kazala je.